Abuzurile sexuale asupra copiilor în mediul online, în creștere

Abuzurile sexuale asupra copiilor în mediul online sunt un fenomen care nu scade în intensitate. Numai în primele trei luni ale acestui an autorităţile din Republica Moldova au...

Abuzurile sexuale asupra copiilor în mediul online sunt un fenomen care nu scade în intensitate. Numai în primele trei luni ale acestui an autorităţile din Republica Moldova au demarat patru cercetări penale pentru astfel de infracţiuni. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani.

Specialiştii trag un semnal de alarmă, îi îndeamnă pe părinţi să fie atenţi la activitatea celor mici pe internet şi să raporteze imediat cazurile de abuz, transmite breakingnews.md cu referire la tvrmoldova.md.

Reprezentanţii Poliţiei spun că, de la începutul anului, peste 20% din infracțiunile cu caracter sexual asupra copiilor au fost săvârșite prin intermediul tehnologiilor informaționale. Într-un caz recent, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice al INI și procurorii PCCOCS au descoperit peste 17 mii de fotografii și filmări cu micuţi în ipostaze pornografice. Unii părinţi ştiu că trebuie să limiteze activitatea copiilor în mediul online şi să le impună reguli mai stricte.

“Mai puţin internet. Învăţăm copiii să nu se apropie de oameni străini, să nu ia nimic de la ei, să nu folosească telefoane străine.”

“Copilul meu este foarte ascultător, eu îl limitez la unele ocupaţii, dar el şi singur îşi ştie regimul.”

“Da, am doi nepoţi. Unul are şase ani, altul trei. Părinţii dau telefonul o dată în săptămână sau la două şi tare sunt stricţi.”

A trecut un an de la lansarea liniei telefonice gratuite siguronline.md de către centrul internaţional “La Strada” în colaborare cu Poliţia Republicii Moldova. În acest timp au fost raportate peste 2.800 de materiale din mediul online cu minori în ipostaze sexuale. Totodată, au fost eliminate peste şase mii de astfel de materiale.

Veronica Maevschi, director program copii, Centrul Internaţional “La Strada”: Este un număr destul de mare care a depăşit cifra estimată de noi, anticipată de noi la momentul lansării acestui serviciu. Este alarmant şi îngrijorător că vârsta copiilor reprezentaţi în aceste imagini este destul de mică. O altă tendinţă alarmantă de creştere este creşterea numărului de materiale generate de inteligenţa artificială. La momentul lansării acestui serviciu am primit 5 raportări, acum sunt 18 raportări.

Nina Mereacre, ofiţer superior, secţia de comunicare şi protocol, IGP: Părinţilor le recomandăm să menţină o relaţie de încredere şi prietenie cu copiii pentru ca aceştia să le povestească tot ceea ce li se întâmplă în mediul online sau offline fără a fi judecaţi, să instaleze aplicaţii de control parental asupra mijloacelor de comunicare ale copiilor. să supravegheze minuţios activitatea acestora în mediul online şi să verifice tot conţinutul care îl accesează.

În anul 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 72 de cercetări penale privind infracţiunile sexuale comise împotriva copiilor, în mediul online.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article