A lăsat bugetarii fără premii, a scos HoReCa la proteste și a majorat un șir de taxe! “Realizările” Nataliei Gavriliță, când a fost ministru al Finanțelor

A lăsat bugetarii fără premii, a dublat TVA pentru HoReCa și a majorat mai multe taxe. Sunt doar câteva din acțiunile întreprinse de către premierul desemnat  Natalia Gavriliță...

A lăsat bugetarii fără premii, a dublat TVA pentru HoReCa și a majorat mai multe taxe. Sunt doar câteva din acțiunile întreprinse de către premierul desemnat  Natalia Gavriliță în perioada în care a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu.

Să le luăm pe rând.

–  La mijlocul lui iulie 2019, bugetarii au aflat că ministerul Finanțelor condus de Natalia Gavriliță, a emis un moratoriu pe premii până la sfârșitul anului. Explicația era una simplă, nu sunt bani la buget.

–  Acțiunile fostului ministru al Finanțelor au afectat și Diaspora moldovenească.  Începând cu 1 ianuarie 2020, moldovenii achită impozite pentru coletele poștale mai scumpe de 200 de euro. Până atunci limita era de 300 de euro. Decizia a fost luată de Guvernul Sandu, la inițiativa Nataliei Gavriliță.

–  În vara anului 2019, mai multe localuri din domeniu HoReCa au protestat sau și-au sistat activitatea în semn de nemulțumire față de deciziile ministerului Finanțelor. Atunci, Gavriliță a dublat cota TVA pentru HoReCa de la 10% la 20%. 

–  O altă nemulțumire provocată de deciziile șefei de la Finanțe a fost anularea tichetelor de masă.

–  Natalia Gavriliță a băgat mâna și în buzunarul cetățenilor, care își câștigă banul cinstit. La inițiativa ministerului Finanțelor, în 2019, a fost eliminată scutirea personală pentru cetățenii care au venituri mai mari de 360 de mii de lei anual. Experții au criticat atunci decizia, explicând că aceasta va încuraja achitarea salariilor în plic.

–  Și moldovenii care își încearcă destinul la jocurile de noroc au fost afectați în perioada guvernării Maiei Sandu și a Nataliei Gavriliță. Ministerul Finanțelor a introdus impozit pentru câștigul la loterie.

–  De asemena, în 2019, ministerul Finanțelor a majorat taxa pentru poluarea mediului. În cazul plasticului majorarea a constitui 50 la sută.

In this article