A fost lansată cartea ,, Identitățile Chișinăului”. Ceban: A fost realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Chișinău

Lansarea cărții Identitățile Chișinăului: Arheologia Urbană, a avut loc astăzi. Aceasta a fost posibilă datorită coordonatorilor Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu. Potrivit primarului general Ion Ceban, lucrarea a...

Lansarea cărții Identitățile Chișinăului: Arheologia Urbană, a avut loc astăzi. Aceasta a fost posibilă datorită coordonatorilor Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu.

Potrivit primarului general Ion Ceban, lucrarea a fost realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Chișinău de 150 de mii de lei.

„Actualul volum este al șaptelea din seria „Identitățile Chișinăului” și este dedicat totalmente arheologiei urbane, cuprinzând studii publicate deja sau inedite care reflectă câteva aspecte: Despre arheologia urbană; Repertorierea siturilor arheologice din municipiu; Rezultatele cercetărilor arheologice din a II-a jumătate a sec. XX-lea; Cercetări arheologice recente și Arheologia urbană a Chișinăului: realizări și perspective.

Orașul Chișinău are o istorie seculară și a cunoscut un proces de urbanizare în continuă creștere în ultimii două sute de ani, însă moștenirea sa arheologică este cunoscută mai puțin.

Mulțumesc coordonatorilor lucrării, pentru efortul lor de a integra într-o singură publicație a studiilor de profil despre arheologia urbană a Chișinăului.

Arheologia urbană a devenit actuală pentru cercetările științifice moderne întrucât constă din cunoștințe unice despre istoria preliterară a orașului. De asemenea, autorii susțin că industria turistică, care se află într-o creștere rapidă, oferă oportunități pentru dezvoltarea arheologiei urbane, a cercetărilor propriu-zise cât și a muzeificării siturilor”, a declarat Ceban.

Edilul spune că orașul Chișinăul are o istorie bogată, astfel că moștenirea arheologică merită a fi descoperită și cunoscută.

„Volumul include și lista siturilor arheologice de pe teritoriul actual al municipiului Chișinău. Prezenta culegere de studii va contribui direct la sensibilizarea opiniei publice privind moștenirea arheologică a Chișinăului și necesitatea protejării, cercetării și valorificării ei adecvate.

Totodată, volumul este un omagiu adus tuturor arheologilor care au contribuit în măsura posibilităților lor și a timpurilor în care au activat, la cunoașterea moștenirii arheologice a municipiului Chișinău”, a conchis Ceban.

In this article