Doi soţi au fost închişi după ce au obligat o adolescentă să cerşească în Rusia

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul „Nord,” anunță condamnarea la 12 și 13 ani închisoare a doi soți din Nisporeni, după ce au determinat...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul „Nord,” anunță condamnarea la 12 și 13 ani închisoare a doi soți din Nisporeni, după ce au determinat o adolescentă să cerșească în Oriol, Rusia.

Potrivit sentinței Judecătoriei Ungheni, faptele au avut loc începând din 2010 și au continuat până în 2013, atunci când cei doi soți au plecat cu adolescentă de trei ori în statul străin. În acest sens, soții au discutat întâi cu mama adolescentei, care în câteva luni urma să facă 18 ani. Aceasta le-a dat pașaportul fiicei și și-a dat acordul prin procură ca aceasta să călătorească cu ei, în afara țării. Astfel, fiica și-a lăsat copilul cu mama și a plecat din țară, cu speranța câștigării celor $200/lună promiși de cei doi.

Agresată, dacă încerca să-și rețină sume din banii cerșiți

Deși inițial i-au comunicat că ar fi urmat să aibă grijă de persoane cu grade invaliditate, în fapt, aceasta era impusă să îl conducă pe unul din ei pe scaun cu rotile la locația în care aceste cerșea, dar și să cerșească în rând cu el, cu afișul scris în rusă: „Ajutați-mă, pentru pâine.” Procurorii PCCOCS și ofițerii de urmărire penală au stabilit și faptul că adolescenta era presată psihologic și agresată fizic ca să continue să cerșească, atunci când refuza să o facă ori dacă nu le dădea seara celor doi toți banii, iar pașaportul ei rămăsese în posesia soților condamnați, astfel încât nu avea de ales.

Și-a dat pe foc pașaportul, ca să nu plece din nou în Rusia

Atunci, fiica a împlinit 18 ani și a revenit în Moldova, cu ambii inculpați. Potrivit fiicei, după această primă plecare, au urmat altele două. Astfel, chiar dacă a dat foc pașaportului, ca să prevină alte episoade de cerșetorie, inculpații au revenit cu aceeași promisiune de muncă onorabilă și remunerare îndestulată. În acest scop, aceștia au și participat financiar la perfectarea noului pașaport.

A depus plângere doar după ce a aflat că are acest drept

Totuși, în cele câteva luni din a doua plecare-n Rusia, situația ilegală s-a repetat. Iar așa cum starea financiară a familiei era deplorabilă, tânăra a devenit victima soților inculpați și pentru a treia oară.  Prin urmare, aceasta a renunțat să le mai dea crezare și s-a abținut de la ofertele „atractive.”

Iar în 2016, tânăra cu vârsta de 23 de ani a aflat despre faptul că are dreptul să depună plângere împotriva celor doi soți care au nedreptățit-o, pe când era minoră. Prin urmare, instanța de judecată a dispus nu doar pedepsirea prin închisoare a celor doi soți cu vârste de 57 și 60 ani, ci și i-a impus să-i achite tinerei suma de $1000 din remunerarea neonorată.

# # #

In this article