Mii de georgieni s-au adunat în fața parlamentului de la Tbilisi duminică seara, 12 mai, pentru a protesta împotriva legii referitoare la „agenţii străini” – care a declanşat o criză politică în țară. În ciuda avertismentelor guvernamentale cu privire la potențiale arestări, demonstrația a continuat.
Opoziţia georgiană a cerut celor care nu sunt de acord cu proiectul de lege să vină la un protest care să dureze toată noaptea, în faţa Parlamentului, pentru a-i împiedica pe deputaţi să intre în clădire luni, când ar trebui să înceapă dezbaterea pentru cea de-a treia lectură a proiectului de lege.
În această dimineață, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului georgian a susținut rapid controversatul proiect. Deputaților le-a luat 1 minut și 7 secunde pentru a face asta, tranasmite presa locală. Cea de-a treia și ultima lectură a așa numitei legi a „agenților străini” va începe luni în parlamentul de la Tbilisi, înainte de votul în plenul programat pentru marți.
Între timp, în fața parlamentului, forțele de ordine au intervenit în forță pentru a dispersa mulțimile. Cel puțin 20 de oameni au fost arestați până la această oră.
Premierul georgian Irakli Kobahidze a declarat, duminică, într-un briefing televizat că partidul de guvernământ Visul Georgian va asigura adoptarea proiectului de lege în a treia lectură în această săptămână şi a ameninţat protestatarii cu urmărirea penală, în cazul în care vor recurge la violenţă.
La scurt timp după declarațiile premierului, președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, într-un discurs special adresat protestatarilor, a cerut „prudență maximă”. Zurabishvili a declarat că discursul premierului arată clar că autoritățile plănuiesc să provoace incidente la mitinguri.
„Există niște planuri pentru a vă provoca. Vreau să fiți foarte atenți. Asta nu înseamnă să vă fie frică, fac un apel la prudență. Am văzut deja ( n.r. sâmbătă ) cât de conștiente și pașnice pot fi protestele – exact asta arată societatea georgiană că suntem demni de un viitor liber, democratic și european.
Președintele s-a adresat și polițiștilor și le-a cerut „să nu urmeze amenințările” care s-au regăsit în discursul premierului Kobakhidze.
„Nu îndrăzni să reprimați, să folosiți violența, să inventați conspirații pentru a intimida societatea… Nu puteți decât să arătați lumii că nu vă comportați democratic și că voi înșivă nu vă supuneți legii. De aceea, vă sfătuiesc să stați departe de asta…”, a spus Zurabișvili.