Republica Moldova este alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate. Este mesajul de solidaritate transmis de către președinta Maia Sandu, într-o postare pe pagina sa de Twitter.
„Moldova este alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate. Susținem aspirațiile lor de a consolida instituțiile democratice și de a construi un viitor aliniat la valorile europene”, a scris șefa statului.
Mesajul a fost apreciat de către fostul premier georgian, Giorgi Gakharia, care a spus că: „din fericire, spre deosebire de Guvernul georgian pro-rus, oamenii din Georgia sunt pro-europeni. Împreună vom aduce țara înapoi pe o cale democratică corectă, europeană”.
Din 9 aprilie, georgienii ies în stradă în număr mare împotriva proiectului cunoscut ca „legea agenților străini”. În ciuda opoziției masive, partidul de guvernământ din Georgia face pași fermi către aprobarea proiectului de lege.
Parlamentul Georgiei a aprobat miercuri în a doua lectură un proiect de lege privind „agenții străini”, care a fost criticat ca fiind inspirat de Kremlin.
Zeci de mii manifestanți au ieșit în stradă și joi seară în Georgia pentru a protesta din nou împotriva controversatului proiect de lege, adoptat în a doua lectură de Parlamentul georgian, deși criticat de Statele Unite și Uniunea Europeană.
Polițiștii au arestat deja câțiva dintre protestatarii care au blocat drumul care duce spre Piață și au folosit spray paralizant, într-o mișcare care pare la indigo cu zilele precedente. În semn de solidaritate cu cei arestați, manifestanții din fața Parlamentului au mărșăluit spre Piața Eroilor.
În zilele precedente, zeci de mii de manifestanți s-au adunat deja în fața Parlamentului pentru a protesta. Marți, poliția a împrăștiat mulțimea cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc și a reținut aproape 60 de persoane.
În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial, dar a spus că Tbilisi ar trebui să efectueze reforme în sistemele sale judiciare și electorale, să sporească libertatea presei și să limiteze puterea oligarhilor înainte de lansarea oficială a negocierilor.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!