Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea. Nu este singura întreprindere de profil ce a fost nevoită să meargă la acest pas, notează Mold-Street.com.
Motivul invocat de administraţia fabricii Floarea Soarelui este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului.
De ce s-au oprit fabricile de ulei de floarea soarelui
Astfel compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.
„Am staţionat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălţi iarăşi staţionează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reuşim să procurăm cantităţi suficiente pe piaţa Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obţinem dreptul de a importa cantităţi mai mari de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licenţa”, a declarat Stela Ostrovețchi, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui.
Potrivit ei întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.
„Conform estimărilor noastre pe piaţă au mai rămas doar circa 100.000 de tone de seminţe de floarea soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la preţul de pe piaţă şi vor să păstreze seminţele, în speranţa că la vară preţurile vor creşte. Noi nu putem să îi obligăm să vândă”, adaugă Stela Ostrovețchi.
Mărul discordiei: preţul seminţelor
Pe de altă parte Asociația Forța Fermierilor susţine că pe piaţa Republicii Moldova ar fi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea soarelui, dar acuză procesatorii şi în special grupul Trans-Oil din care face parte şi Floarea Soarelui din Bălţi, că nu vor să ofere preţuri adecvate şi încearcă să dicteze.
De exemplu acum Floarea Soarelui din Bălţi cumpără seminţele de floarea soarelui la un preţ de 6.754 de lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadir Lunga – 6.947 lei pentru o tonă, în timp ce pe diverse pagini specializate preţurile oferite oscilează între 6.600 şi 6.800 de lei pentru o tonă.
În acelaşi timp unii producători agricoli vor un preţ mult mai mare: de cel puţin 8.000 de lei, ba chiar 10.000 lei pentru o tonă.
„Nu putem oferi un preţ mai mare. Preţurile pe care le oferim sunt la nivelul regiunii Mării Negre. Dacă plătim mai mult pentru seminţe, atunci va creşte şi preţul uleiului, iar dacă uleiul va fi mai scump nu vom putea face exporturi. Puteţi face şi o analiză şi veţi vedea că preţurile pe care le oferim oscilează şi au fost mai mari, dar şi mai mici”, susţine şefa fabricii Floarea Soarelui.
De altfel la începutul lunii februarie 2024, preţul oferit de fabrică era cu 8% mai mare decât acum şi depăşea 7.300 lei pentru o tonă.
În plus acum Forţa Fermierilor cere ca Guvernul să introducă începând cu 27 martie 2024, „un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României”.
Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” consideră că mecanismul de licenţiere, adoptat de Ministerul Agriculturii, trebuie modificat, pentru că el a devenit de fapt o barieră în calea unui comerţ civilizat.
„În primul rând e vorba de cerinţa impusă companiilor ce vor să importe cereale sau oleaginoase, să aibă un contract de import. Dar dacă ai semnat contract de import, acesta presupune că trebuie să îl execuţi şi respectiv implică costuri, dar autorităţile nu oferă garanţii companiilor că vor oferi în timp rezonabil licenţa la import”, a declarat Iurie Rija.
Pierderi mari pentru economia Moldovei
De notat că staţionarea celor două fabrici semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova.
Or acestea au peste o mie de angajaţi, care astfel sunt trimişi în şomaj tehnic. În plus acestea asigură circa 90% din exporturile de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată informaţiile şi cerinţele impuse de Asociaţia Forţa Fermierilor, dar nici situaţia critică creată la fabricile de ulei.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!