Prin eforturile depuse de Procuratura de circumscripție Chișinău, în comun cu Procuratura mun.Chișinău, în instanța de apel a fost posibilă corectarea erorilor într-o cauză penală pornită pe faptul circulației ilegale a drogurilor. Calificarea corectă a faptelor comise de inculpați și sancționarea corespunzătoare pentru faptele penale comise sunt scopuri principale ale procesului penal și legii penale.
Inițial, prin sentinţa Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 3 iunie 2022, un bărbat de 44 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru trafic de droguri în proporții deosebit de mari fără scop de înstrăinare (art. 217 alin.(4) lit.b) din Codul penal), şi i s-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii legate de gestionarea medicamentelor şi drogurilor pe un termen de 5 ani.
Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiţionat pe un termen de probaţiune de 4 ani. Sentința în cauză a fost contestată cu apel de către procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, care au solicitat recalificarea faptei conform art. 2171 alin.(4) lit.d) din Codul penal – trafic de droguri în proporții deosebit de mari cu scop de înstrăinare și stabilirea unei pedepse mai aspre sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani, cu executarea reală a pedepsei în penitenciar.
Prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 30 ianuarie 2024, a fost admis apelul acuzatorilor de stat, și aplicată pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani, cu executarea pedepsei stabilite în penitenciar de tip semiînchis, împreună cu interdicția de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita activități legate de gestionarea drogurilor pe un termen de 5 ani. Potrivit învinuirii, la data de 1 decembrie 2020, condamnatul a vândut unei persoane 6 comprimate de culoare albă, care au fost identificate ca fiind substanța psihotropă buprenorfin.
Aceste comprimate cântăreau în total 0,048 grame și au fost găsite în mașina cumpărătorului în timpul perchezițiilor. În ziua următoare, în timpul unei percheziții în mașina condamnatului, au fost găsite și ridicate alte 10 comprimate de buprenorfin, cântărind în total 0,08 grame, (precum și un alt fragment de pastilă asupra condamnatului), pe care le avea cu intenția de a le vinde altor persoane.
În aceeași zi, în timpul unei percheziții la domiciliul său, au fost găsite și ridicate 91 de comprimate de preparat „Subutex”, care conțineau în total 0,728 grame de buprenorfin. Prin urmare, cantitatea totală de buprenorfin vândută și păstrată de către condamnat este de 0,859 grame. Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, dar poate fi contestată printr-un recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.