Alarmă în Suedia după ce șeful apărării a avertizat de război

Ministrul Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat la o conferință de apărare că „ar putea fi război în Suedia”. Mesajul său a fost susținut apoi de comandantul-șef militar, generalul Micael Byden,...

Ministrul Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat la o conferință de apărare că „ar putea fi război în Suedia”.

Mesajul său a fost susținut apoi de comandantul-șef militar, generalul Micael Byden, care a spus că toți suedezii ar trebui să se pregătească mental pentru posibilitatea unui război. Cu toate acestea, politicienii din opoziție s-au opus tonului avertismentelor.

Fosta prim-ministră Magdalena Andersson a declarat la televiziunea suedeză că, deși situația de securitate este serioasă, „nu este ca și cum războiul este chiar la ușă”. Organizația pentru drepturile copiilor, Bris, a declarat că linia sa națională de ajutor nu primește de obicei apeluri despre posibilitatea războiului. Dar săptămâna aceasta, a observat o creștere a apelurilor îngrijorate de la tinerii care au văzut știri sau postări pe TikTok despre acest subiect.

„Acest lucru a fost bine pregătit, nu a fost ceva rostit la întâmplare”, a spus purtătoarea de cuvânt Bris, Maja Dahl, la BBC

În ciuda tonului sever al mesajelor, declarațiile ministrului apărării civile și ale șefului militar sunt văzute ca un semnal de alarmă. După mai mult de două secole de pace, Suedia este la doar câțiva pași de aderarea la alianța defensivă NATO, așteptând undă verde de la parlamentul Turciei și apoi de la Ungaria. Comandantul-șef a spus că remarcile sale nu sunt o noutate. El a vizitat frontul estic al Ucrainei acum o lună, iar Suedia este una dintre țările care antrenează piloții ucraineni. Se pare că Stockholm ia în considerare și trimiterea unor avioane de vânătoare Gripen avansate în Ucraina. „Ambiția mea nu este să îngrijorez oamenii; ambiția mea este să îi fac pe cei mai mulți să reflecteze asupra propriei lor situații și responsabilități”, a declarat ulterior gen. Byden pentru ziarul Aftonbladet.

Finlanda s-a alăturat deja NATO, iar oficialii ruși au sugerat că va fi „prima care va suferi”

Ministrul suedez al apărării civile a spus că scopul său nu este ca oamenii să nu mai poată dormi, ci să conștientizeze cu adevărat ceea ce se întâmplă. El a apelat la autoritățile locale, planificatorii de urgență și indivizi să răspundă. „Dacă există ceva care mă ține treaz noaptea, este senzația că lucrurile se mișcă prea încet”, a spus Bohlin la conferința Societății și Apărării care a avut loc duminică, 7 ianuarie. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a apelat la Suedia în cadrul conferinței să colaboreze cu țara sa și cu altele pentru a produce arme și a „deveni mai puternici împreună”. Prim-ministrul Ulf Kristersson a adăugat că în 2024, Suedia va atinge obiectivul NATO de cheltuieli de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărarea militară, dublându-și cheltuielile din 2020.

Specialistul în apărare Oscar Jonsson crede că tonul avertismentelor din partea șefilor apărării sunt nerealiste

Acesta consideră că 90% din ceea ce s-a spus a fost rezultatul frustrării că s-a făcut prea puțin pentru construirea apărării civile și militare. „Timpul este limitat și a fost conceput ca un semnal de alarmă pentru agenții, indivizii și departamentele implicate”, a spus el la BBC. „Armata suedeză este incredibil de competentă, dar numărul de forțe este departe de a fi adecvat. Ultima lege a apărării spune că ar trebui să înființăm 3,5 brigăzi, în timp ce Ucraina avea 25 când a început războiul.” Avertismentul generalului Byden privind pregătirea mentală pentru război vine după avertismentul cu o lună în urmă al șefului Biroului Național de Securitate al Poloniei (BBN), Jacek Siewiera, care a spus că „pentru a evita războiul cu Rusia, țările de pe flancul estic al NATO ar trebui să adopte un orizont de timp de trei ani pentru a se pregăti pentru confruntare”. El a spus că un raport al Consiliului German pentru Relații Externe care sugera că Germania și NATO ar trebui să-și pregătească forțele armate pentru a putea respinge un atac rus în șase ani, este „prea optimist”. Oscar Jonsson, specialist de la Universitatea suedeză de apărare, a spus că, în timp ce războiul este o posibilitate, ar fi nevoie, totuși, ca mai mulți factori să se alinieze ca el să întâmple propriu-zis.

Sursa: adevarul.ro

In this article