Directorul regional al UNHCR pentru Europa, îngrijorat de consecințele unei posibile finanțări insuficiente în anul care urmează pentru cei afectați de războiul din Ucraina

În timpul unei misiuni de două săptămâni în Republica Moldova, Ucraina și Polonia, Directorul Regional al UNHCR pentru Europa a examinat condițiile din regiune și a făcut un...

În timpul unei misiuni de două săptămâni în Republica Moldova, Ucraina și Polonia, Directorul Regional al UNHCR pentru Europa a examinat condițiile din regiune și a făcut un apel la reînnoirea urgentă a sprijinului financiar pentru anul viitor. Acest lucru este necesar pentru a permite UNHCR să răspundă nevoilor persoanelor afectate de războiul din Ucraina.

Pe parcursul misiunii, Directorul Regional al UNHCR pentru Europa, Philippe Leclerc, a cunoscut în mod direct situația refugiaților ucraineni, a persoanelor strămutate intern și a comunităților afectate de război în Ucraina, precum și a celor aflați în țările învecinate, Republica Moldova și Polonia. În jur de 6,3 milioane de refugiați din Ucraina sunt încă în afara țării, în timp ce 3,7 milioane de persoane sunt strămutate intern.

 

„Aceste două săptămâni au fost extrem de revelatoare. Cu toate manifestările de solidaritate și generozitate pe care le-am văzut în întreaga Europă după invazia totală a Ucrainei aproape doi ani în urmă, refugiații, precum și persoanele rămase în Ucraina, încă se confruntă cu provocări mari”, a spus Leclerc.

În Republica Moldova, țara care găzduiește cel mai mare număr de refugiați din Ucraina pe cap de locuitor, Leclerc s-a întâlnit cu autoritățile centrale și și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea și generozitatea continuă de care au dat dovadă față de refugiați, în ciuda provocărilor semnificative la nivel local. Totodată, Directorul Regional al UNHCR pentru Europa s-a întâlnit cu copiii și tinerii refugiați care primesc sprijin de la UNHCR și partenerii săi,  a vizitat două dintre centrele comunitare care promovează incluziunea și diversitatea în țară și a  văzut impactul programului de asistență financiară asupra îmbunătățirii vieții  refugiaților și a localnicilor.

„Până în acest an, UNHCR a sprijinit cu asistență financiară aproape 950.000 de persoane din Ucraina și persoane aflate în  țările vecine care găzduiesc refugiați. Acest lucru este esențial pentru susținerea sistemelor naționale și pentru a se asigura că cei mai vulnerabili își pot acoperi necesitățile de bază cu demnitate”, a spus Leclerc.

Din Moldova, Leclerc a ajuns în Ucraina, unde s-a întâlnit cu autoritățile ucrainene și a vizitat regiunile Odesa, Herson, Zaporizhzhia, Dnipro și Kiev, care au fost afectate grav de războiul pe scară largă, bombardamente, precum și de distrugerea locuințelor și a infrastructurii civile. Până acum, în 2023, UNHCR în Ucraina și partenerii au sprijinit peste 2,4 milioane de persoane cu servicii de protecție precum asistență juridică gratuită și sprijin psihosocial, asistență financiară, bunuri pentru adăposturi de urgență și reparația centrelor de plasament.

În Kryvyi Rih, Leclerc s-a întâlnit cu persoane care au rămas în țară, dar care au fost forțate să-și părăsească casele. Olha Myronova, în vârstă de 61 de ani, a fost nevoită să-și părăsească locuința din Bahmut la începutul acestui an, după ce a petrecut câteva luni în subsol, ascunzându-se de bombardamente. Olha a primit asistență financiară și este în așteptarea unui ajutor financiar adițional oferit pe timp de iarnă.

 

Leclerc și-a încheiat vizita regională în Polonia, unde s-a întâlnit cu partenerii UNHCR, cu autoritățile regionale și locale din orașul Lublin și cu refugiații de la un centru administrat de o fundație locală. De asemenea, a vizitat un târg de locuri de muncă din Lublin, susținut de UNHCR și partenerii. Târgul face parte din eforturile privind integrarea refugiaților pe piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a se întâlni direct cu angajatorii din Polonia. Până în prezent, aproximativ 42% dintre refugiații ucraineni aflați în țările vecine au reușit să-și găsească locuri de muncă.

Cu toate acestea, marea majoritate dintre ei și-au exprimat dorința de a se întoarce în Ucraina, atunci când vor fi condiții sigure. Irina, o refugiată în vârstă de 55 de ani din Ucraina, care locuiește în prezent în Polonia, a declarat: „Deși apreciem foarte mult sprijinul acordat, suntem dornici să ne întoarcem acasă și să ne reunim cu familiile noastre de îndată ce războiul se va încheia. Apreciez foarte mult ospitalitatea Poloniei, dar acasă este acasă.”

Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului 2023, UNHCR este finanțată în Ucraina doar în proporție de două treimi și de aproximativ 74% în țările vecine. Cerințele financiare ale UNHCR pentru situația din Ucraina în 2024 se ridică la 993 de milioane de USD, incluzând Ucraina cu un buget de 599 de milioane de USD.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că, dacă nu va fi reînnoit sprijinul financiar din partea comunității internaționale pentru situația din Ucraina, am putea fi forțați să întrerupem activitățile esențiale. La aproape doi ani de la declanșarea războiului devastator pe scară largă în Ucraina, nevoile umanitare rămân mari. Nu îi putem uita pe cei care au fost nevoiți să fugă din Ucraina sau pe cei din Ucraina care au nevoie de sprijinul nostru”, a adăugat Leclerc.

In this article