Agricultorii au reluat protestele după o pauză de două săptămâni timp în care au negociat cu autoritățile. Fermierii susțin că discuțiile cu reprezentanții Guvernului au fost fără niun rezultat. Nemulțumiți aceștia au pornit în marș pe străzile capitalei, blocând circulația pe artera principală.
Anterior Ministerul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat că nu va fi introdus moratoriul pentru achitarea dobânzilor la credite asta deoarece nu permite legislația țării noastre. Totodată Bolea a menționat că autoritățile urmează să discute cu băncile care acordă credite fermierilor, pentru a vedea care este numărul beneficiarilor, care nu au putut să achite dobânzile, dar și când au început aceste probleme.
Totodată, ieri președinta țării, Maia Sandu, s-a întâlnit cu un grup de producători de cereale unde a menționat că statul a accentuat sprijinul acordat în ultimul an pentru sectorul agricol, inclusiv prin asigurarea unor subvenții în mărime de peste 1,9 miliarde de lei..
Maia Sandu a declarat că problemele trebuie rezolvate în colaborare cu ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu Executivul.
De asemenea, luni 4 decembrie, agricultorii s-au întâlnit cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, Alexandru Trubca, însă, în urma discuțiilor, fermierii susțin că nu au obținut un răspuns concret în privința realizării revendicărilor cerute.
Amintim că peste 200 de tractoare au ajuns joi, 23 noiembrie, în centrul capitalei. Fermierii cer aplicarea imediată, pentru 3 luni, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
La fel, ei solicită restructurarea datoriilor pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară, dar și acordarea plăților directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice.