Partidul ‘ȘANSĂ’ contestă rezultatele alegerilor și solicită declararea lor nule

Partidul Politic „ȘANSĂ” a contestat rezultatele alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.  Astfel, în toate cele 36 de circumscripții electorale de nivelul II au fost depuse contestații...

Partidul Politic „ȘANSĂ” a contestat rezultatele alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.
 Astfel, în toate cele 36 de circumscripții electorale de nivelul II au fost depuse contestații juridice argumentate prin care s-a solicitat consiliilor electorale de circumscripție să infirme rezultatele alegerilor pe fiecare circumscripție în parte și să ceară de la CEC declararea alegerilor nule.

Temeiurile infirmării alegerilor sunt gravele încălcări ale legislației electorale în administrarea procesului electoral, fapt ce a dus la influențarea rezultatelor  și atribuirea eronată a mandatelor de aleși locali.

Acest fapt se datorează excluderii abuzive și ilegale cu doar o zi înainte de alegeri a tuturor candidaților partidului politic „ȘANSĂ” prin aplicarea ștampilei „Retras” în toate buletinele, în baza unei dispoziții ilegale ale Comisei pentru Situație Excepțională.

De remarcat faptul că organele electorale nu aveau niciun drept legal de retrage candidații PP „ȘANSĂ” până la finalizarea tuturor litigiilor electorale care se află pe rol în instanța de judecată. Pe acest caz a fost depusă și o plângere penală la Procuratura Generală împotriva membrilor CSE, CEC și celor care au executat aceste indicații ilegale.

Amintim că Dispoziția CSE a fost contestată imediat în instanța de judecată. Reprezentanții CSE au tergiversat intenționat acest litigiu pentru a nu se reuși de  a obține o decizie până la începerea votării.

Ținem să remarcăm că potrivit prevederilor legale, o dată cu contestarea actului de anulare a înregistrării, acesta se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat până la emiterea unei decizii definitive. Cu regret, această normă legală nu s-a executat.

Astfel, alegerile s-au petrecut cu un concurent electoral eliminat ilegal din buletine iar zeci de mii de alegători au fost în imposibilitate de a-și exercita liber dreptul la vot. Mulți cetățeni au votat chiar în dreptul candidatului retras iar foarte mulți alegători, în semn, de protest au boicotat acest scrutin.

Aceste circumstanțe denotă că alegerile s-au desfășurat cu sfidarea gravă a principiilor democratice ale unui statul de drept, a suveranității poporului, fiind sfidate atât drepturile electorale ale alegătorilor cât și ale candidaților, cărora li s-a violat dreptul de a fi aleși.

In this article