O situaţie ieşită din comun s-a creat în satul Floreni din raionul Anenii Noi şi aceasta afectează mai multe localităţi.
Potrivit unor informaţii care au parvenit în adresa redacţiei noastre, primarul degrevat al comunei Floreni, Ruslan Creţu a organizat deja de circa un an şi jumătate deversarea deşeurilor acumulate în reţeaua de canalizare din localitate direct în râul Bâc.
Istoria a început în luna aprilie a anului 2022, când, pentru neonorarea contractului cu Apă-Canal, primăria comunei Floreni a fost deconectată de la reţeaua de canalizare (scrisoarea Apă-Canal se anexează). Motivul – acumularea restanţelor la plata serviciilor de canalizare. Suma restanţelor la acel moment constituia peste 800 mii lei, iar acum cu penalităţile calculate, se ridică la peste un milion. Apropo, în prima instanţă, Primăria a pierdut procesul cu SA Apă Canal (decizia instanţei se anexează). Apare întrebarea logică: de unde aceste datorii, dacă oamenii din Floreni au achitat pentru serviciile de canalizare? Primarul datorează explicaţii în acest sens, în caz contrar se va impune concluzia că şi-a însuşit aceşti bani personal.
Dar ce a urmat e şi mai grav. Potrivit surselor noastre, neavând acces la reţeaua „Apă Canal”, primarul Ruslan Creţu a apelat la o ţeavă de rezervă şi deja de circa un an şi jumătate varsă deşeurile din canalizare direct în râul Bâc (ataşăm imagini video trimise pe adresa redacţiei noastre, din care se vede clar acest lucru). În paralel, primarul continuă să adune bani de la oameni, pentru servicii care de facto nu se prestează. Sursele noastre ne spun că au calculat că astfel primarul şi-a însuşit deja mai bine de 2 milioane de lei din banii localnicilor. Şi mai grav este că e poluat râul Bâc, iar multe localităţi din apropiere folosesc apa din râu pentru irigare. Deci, toată această murdărie se regăseşte în legumele consumate de oameni, inclusiv din Chişinău.
Aceleaşi surse ne spun că, organele responsabile au fost sesizate în repetate rânduri. Dar, chiar dacă au fost deplasări la faţa locului, în mod miraculos fapta primarului devenea invizibilă. Probabil, având informaţii despre inspecţii de la Anenii Noi şi Chişinău, primarul pur şi simplu oprea pentru câteva ore deversarea deşeurilor în Bâc. Comisiile constatau că totul e în regulă şi plecau, iar primarul
revenea la activitatea sa ilegală.
În mod straniu, nici unul din organele de drept nu a intervenit, deşi sursele ne spun că despre ceea ce se întâmplă se cunoaşte. Să însemne tăcerea organelor responsabile că e vorba de o complicitate la un nivel mult mai înalt? E păcat, căci lipsa acţiunii din partea organelor responsabile înseamnă nimic altceva decât pericol pentru mediul ambiant şi pentru sănătatea şi viaţa oamenilor!
Document by breakingnewsmd on Scribd