Rusia se pregătește să testeze o rachetă experimentală cu propulsie nucleară

Imaginile din satelit și datele aviatice arată că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară – sau a testat deja o astfel...

Imaginile din satelit și datele aviatice arată că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară – sau a testat deja o astfel de armă recent, potrivit unei analize New York Times. Burevestnik, care în principiu are o rază de acțiune nelimitată, este una dintre cele șase „superarme” rusești despre care Putin se lăuda că nu pot fi interceptate de niciun sistem de apărare.

Deplasările aeronavelor și vehiculelor dintr-o bază militară din zona arctică îndepărtată a Rusiei se aseamănă cu pregătirile efectuate înainte de testarea rachetei Burevestnik sau SSC-X-9 Skyfall, în 2017 și 2018.

Avioane de supraveghere americane au fost zărite în aceeași zonă în ultimele două săptămâni, iar piloții au fost avertizați să evite spațiul aerian din această zonă.

Rusia a mai efectuat 13 teste în perioada 2017-2019, toate fiind eșuate, potrivit unui raport al Inițiativei Amenințării Nucleare (NTI), un ONG care luptă pentru reducerea numărului de arme nucleare și biologice.

Orice greșeală poate fi letală. O rachetă lansată în 2019 s-a prăbușit și a explodat în timpul misiunii de recuperare, omorând șapte persoane, potrivit oficialilor americani.

Racheta „este exotică – este periculoasă în faza de testare și de dezvoltare”, a spus Daryl Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor. Nu se știe sigur dacă vreo altă rachetă Burevestnik a mai fost testată din 2019 și până acum, dar, chiar și dacă o lansare reușită a avut deja loc, mai sunt mulți ani până când arma ar putea deveni operațională.

În testele precedente, racheta a reușit să zboare pe distanțe mult mai mici decât cele pentru care a fost proiectată – peste 20.000 de kilometri. Oficialii americani au estimat că în timpul celui mai reușit test, care a durat doar puțin peste două minute, racheta a zburat 35 de kilometri înainte de a se prăbuși în mare.

În timpul unui alt test, reactorul nuclear al rachetei nu s-a activat, iar racheta a căzut la doar câțiva kilometri distanță de punctul de lansare.

Pentru ca un test să fie reușit, reactorul nuclear al rachetei trebuie să pornească în timpul zborului, așa încât racheta să poată străbate distanțe mult mai mari.

pregătiri-testare-rachetă-rusia

Potrivit raportului NTI, racheta este o armă strategică menită să fie folosită ca răspuns la un atac nuclear din partea inamicului. Racheta poate fi echipată cu focoase convenționale sau nucleare, însă are o încărcătura mai mică decât alte arme nucleare. Folosită în război, racheta ar putea distruge zone urbane și ținte militare mari, potrivit experților.

Rusia a dezvăluit foarte puține lucruri despre detaliile tehnice ale rachetei Burevestnik, dar președintele rus Vladimir Putin a spus că are propulsie nucleară. Arma este probabil lansată de un motor de rachetă cu combustibil solid înainte ca micul reactor nuclear să se activeze în timpul zborului, ceea ce i-ar permite rachetei să rămână în aer pentru o perioadă nelimitată.

Burevestnik cruise missileSarmat intercontinental ballistic missile.

In this article