A început audierea martorilor în dosarul Constantin Țuțu, învinuit de îmbogățire ilicită. Mai multe ședințe au fost amânate pe bandă rulantă. Din cele șapte planificate pentru luna august, cinci au fost deja amânate. Cu toate acestea completul de judecată a reușit în ședința de ieri să treacă la etapa audierii martorilor. Totodată, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, vor examina și probele acuzării.
Dosarul fostului deputat PD, Constantin Țuțu, a ajuns pe masa magistraților în noiembrie 2021, iar examinarea acestuia a început abia pe 3 martie anul următor, când a avut loc ședința preliminară. Timp de aproape un an și jumătate, din cele 16 ședințe de judecată planificate, doar două dintre acestea au fost productive, restul fiind amânate sau întrerupte. În luna aprilie curent, când urmau, la fel, să aibă loc mai multe ședințe, avocatul lui Țuțu, Viorel Berliba, a cerut contramandarea acestora până în luna iunie curent. Asta deoarece clientul său urma să ajungă la o clinică din România, pentru un curs de tratament. Pentru luna august, instanța a programat alte șapte ședințe, dintre care cinci au fost deja amânate. Abia miercuri, 23 august, completul de judecată s-a întrunit pentru examinarea dosarului.
Constantin Ţuţu a fost învinuit de îmbogăţire ilicită, după ce procurorii au constatat că în perioada 2014-2018, în timp ce a exercitat mandatul de deputat, a devenit proprietarul mai multor bunuri, imobile și automobile de lux, valoarea cărora depășea substanțial veniturile declarate.
În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Constantin Țuțu a declarat venituri din salariu de peste 300 de mii de lei și îndemnizații de la Parlament în sumă de peste 133 de mii de lei. În același timp, fostul deputat PD a primit donații cu ocazia zilelor de naștere în sumă de 165 de mii de euro. În 2018, Constantin Țuțu a anunțat despre finalizarea construcției casei cu suprafața de 559 de metri pătrați de pe strada Grenoble din Chișinău. Potrivit declarațiilor deputatului, terenul pentru construcție a fost procurat în 2017 cu puțin peste 50 de mii de lei, de circa 10 ori mai ieftin decât prețul de piață de atunci.
La fel, potrivit Procuraturii Anticorupție acesta este bănuit că, în perioada septembrie-octombrie 2017, a pretins și primit de la o persoană 20 de mii de euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit. Constantin Țuțu s-a predat autorităților pe 27 martie 2020, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii Anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare.
Acesta este cercetat și într-o altă cauză penală. Mai exact, este vorba despre dosarul Alexei Veretca, împușcat în 2012 în codrii Orheiului. Dosarul pentru omor, în care figurează și Țuțu, se prăfuiește, în continuare, în sertarele magistraților. În trei ani, cât această cauză penală se află la Curtea de Apel, nu a avut loc nicio ședință. Procurorul de caz spunea anterior că va insista pentru accelerarea examinării dosarului respectiv. Următore ședință în acest caz a fost programată în luna septembrie.