Germania simplifică procedurile de schimbare a sexului

Guvernul german a luat miercuri o decizie istorică prin aprobarea unui proiect legislativ care vizează simplificarea procedurilor de schimbare a sexului. Acest pas semnificativ a fost salutat de...

Guvernul german a luat miercuri o decizie istorică prin aprobarea unui proiect legislativ care vizează simplificarea procedurilor de schimbare a sexului. Acest pas semnificativ a fost salutat de activiștii pentru drepturile minorităților sexuale, reprezentând o schimbare majoră în abordarea față de persoanele transsexuale, intersexuale și non-binare.

Coaliția guvernamentală de centru-stânga din Germania a propus această reformă pentru a moderniza sistemul existent, care se baza pe o lege din 1980 privind transsexualii. Legea anterioară impunea persoanelor care doreau să își schimbe sexul să treacă prin proceduri medicale și administrative complicate și costisitoare.

Noul proiect legislativ, care urmează să fie supus parlamentului, va permite persoanelor transsexuale, intersexuale sau non-binare să își schimbe datele de identificare printr-o simplă vizită la oficiul local de stare civilă. O caracteristică semnificativă este eliminarea restricțiilor de vârstă, cu mențiunea că pentru copiii sub 14 ani cererile trebuie depuse de către un părinte sau tutore legal.

Lisa Paus, ministrul familiei, a subliniat importanța acestei schimbări: “Cei afectați au suferit de 40 de ani discriminări prin legea transsexualilor. Punem capăt în sfârșit acestei situații.”

Ministrul justiției, Marco Buschmann, este încrezător că parlamentul va adopta reforma. El a explicat că noile reglementări nu vor influența regulile interne din firme și nici nu vor facilita accesul bărbaților în spațiile rezervate femeilor, așa cum unii critici susțineau.

Noua lege se concentrează și pe restricționarea numărului de schimbări de sex, interzicând noi modificări timp de un an de la prima schimbare.

Cu toate acestea, reforma a generat și dezbateri. Guenter Krings, reprezentant al partidului conservator CDU (Uniunea Creștin Democrată), a exprimat îngrijorare în legătură cu confortul femeilor din vestiarele pentru femei, dar a recunoscut și importanța respectului față de persoanele transsexuale.

Această reformă se concentrează pe aspectele legale și administrative ale schimbării de sex și nu afectează procedurile medicale, care vor rămâne conforme cu standardele medicale actuale.

In this article