Amenințările la adresa securității Suediei au crescut după recentele incendieri ale Coranului, transmite guvernul de la Stockholm, care susține că va crește controalele interne și la granițe. Poliția va avea prerogative sporite de a opri și verifica persoane, din cauza riscurilor teroriste, transmite Reuters. Premierul Suediei îndeamnă cetățenii să folosească libertatea de exprimare responsabil și respectuos.
Danemarca şi Suedia s-au confruntat în ultimele săptămâni cu un şir de manifestaţii la care exemplare ale Coranului au fost arse sau distruse, chiar în faţa ambasadelor unor ţări arabe, stârnind proteste din partea statelor musulmane, care le-au cerut guvernelor de la Copenhaga şi Stockholm să nu mai tolereze astfel de manifestări, care s-au repetat şi luni fără ca guvernele să ia măsuri.
Întrucât autorităţile suedeze au observat creşterea riscurilor teroriste, premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat că guvernul său va intensifica temporar măsurile de securitate internă şi controalele la graniţe, poliţia primind în acest mod prerogative sporite de a opri şi verifica persoane.
Pe de altă parte, el a îndemnat populaţia să folosească libertatea de exprimare în mod responsabil şi respectuos.
„Nu tot ce este legal este şi adecvat. Poate fi groaznic, dar totuşi legal. Noi încercăm să promovăm un ton respectuos între ţări şi popoare”, a indicat premierul.
Dar el a exclus posibilitatea unor schimbări legislative care să afecteze libertatea de exprimare, menţionând în schimb că executivul său caută soluţii care să permită poliţiei să împiedice arderea Coranului în public, dacă există o ameninţare la adresa securităţii Suediei.
Cele 57 de state membre al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) au avut luni un summit online extraordinar pentru a discuta despre ultimele evenimente şi au condamnat ferm arderea Coranului. OCI a cerut statelor membre ale acestei organizaţii să ia măsurile corespunzătoare, politice sau economice, faţă de ţările unde Coranul este profanat.
Manifestanţi irakieni au luat cu asalt ambasada Suediei la Bagdad şi au incendiat-o, în timp ce MAE irakian l-a expulzat pe ambasadorul suedez.
Un alt grup de manifestanţi a încercat să pătrundă şi în sediul ambasadei daneze din capitala Irakului, dar au fost împiedicaţi de forţele de securitate, iar personalul diplomatic danez a părăsit Irakul.