Moldova a pierdut un arbitraj. Un grup italian va primi 40 milioane lei

Guvernul a decis în şedinţa din 19 iulie 2023, ca să achite despăgubiri grupului de companii italiene „Toto Construzioni Generali SpA/Taddei SpA” în sumă de circa 39,7 milioane...

Guvernul a decis în şedinţa din 19 iulie 2023, ca să achite despăgubiri grupului de companii italiene „Toto Construzioni Generali SpA/Taddei SpA” în sumă de circa 39,7 milioane lei.

Se întâmplă după ce Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a pierdut încă în martie 2020, procesul intentat de companiile italiene în Tribunalul Arbitral Internațional Ad-Hoc cu sediul în Paris.

Grupul Toto Construzioni Generali SpA/Taddei SpA s-a adresat în arbitraj după ce ASD nu a plătit integral pentru lucrările de reabilitare drumului M2 Chişinău-Soroca (segmentul km 26+200 – km 54+850), efectuate de companie în baza unui contract semnat încă pe 18 februarie 2011.

ASD a refuzat însă să achite costul inegral, invocând faptul că Toto Construzioni Generali SpA/Taddei SpA au întârziat mult lucrările de reabilitare a drumului.

După ce a pierdut arbitrajul de la Paris, Administrația de Stat a Drumurilor a încercat să blocheze în instanţele moldoveneşti încuviințarea executării pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Tribunalului Arbitral Internațional Ad-Hoc cu sediul în Paris, care prevedea: plata sumei de 365.096,90 EURO, cu titlu de costuri financiare în temeiul Contractului pentru certificarea întârziată a lucrărilor executate; a sumei de 601.248,56 EURO cu titlu de daune de întârziere impuse în mod nejustificat în cadrul Contractului; a sumei de 372.323,36 EURO ca dobândă acumulată până la data adoptării hotărârii arbitrale, dar şi încasarea dobânzii de la data hotărârii arbitrale, la o rată anuală de trei puncte procentuale peste rata de bază a Băncii Naţionale a Moldovei, până la data plăţii.

Abia la finele anului 2022, Curtea de Apel Chişinău şi apoi Curtea Supremă de Justiţie a încuviințat executarea pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Tribunalului Arbitral de la Paris şi respectiv ASD/Guvernul era nevoit să achite aceste despăgubiri, valoarea cărora au crescut şi ca urmare a tergiversării executării.

In this article