Scandalul legat de concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție ia noi turații. Veronica Dragalin a publicat corespondența dintre ea și Consiliul Superior al Procurorilor din care reiese o nouă abatere comisă de către aceasta la depunerea dosarului. Dragalin a informat CSP-ul că nu deține un certificat medical, care este obligatoriu pentru accederea într-o funcție de procuror, dar că ar fi aptă din punct de vedere al sănătății – fapt notificat printr-o declarație pe proprie răspundere.
Potrivit Legii Procuraturii, orice persoane care accede într-o funcție de procuror urmează să prezinte un certificat medical care este eliberat de o Comisie a Ministerului Sănătății, creată prin ordinul ministrului Sănătății și în baza unui Regulament de funcționare. Prin urmare, ordinul 761 din 04-10-2016 cu privire la verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de procuror şi a procurorilor în funcție privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de procuror stipulează clar ce presupune un control medical pentru candidați.
Din acest ordin aflăm că pentru a primi un certificat de sănătate, candidatul trebuie să prezinte Comisiei o concluzie despre starea sănătăţii de la comisia medicală psihiatrică; concluzia despre starea sănătăţii de la comisia medicală narcologică; concluzia despre starea sănătăţii de la medicul de familie, cardiolog, endocrinolog, oftalmolog, otorinolaringolog, chirurg. La fel, persoana trebuie să prezinte și un certificat medical de la locul de trai. Această comisie se întrunește periodic și este formată din mai mulți specialiști, dar și reprezentanți ai Ministerului de profil.
În Regulamentul cu privire la funcționarea Comisiei specializate se mai notează mai multe restricții pentru ocuparea funcției de procuror. Potrivit listei bolilor care nu permit exercitarea funcţiei de procuror sunt: tulburări mentale organice; tulburări mentale şi de comportament induse de consumul de substanţe psihoactive; schizofrenie; tulburări delirante persistente; tulburări schizo-afective; tulburări de afectivitate; tulburări anxios-fobice; tulburare obsesiv-compulsivă; tulburări disociative; tulburări de personalitate și epilepsie cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie).
Amintim că săptămâna trecută a izbucnit un nou scandal în legătură că apariția a trei opinii separate ale unor membri ai CSP care au menționat că la momentul depunerii dosarului pentru funcția de procuror-șef al PA, Veronica Dragalin nu ar fi avut diplomele echivalate de către Ministerul Educației așa cum prevede legea. În replică, Dragalin a declarat că are studiile și experiența necesară pentru a ocupa această funcție.
Sursa: telegraph.md