Atacurile cu rachete împotriva obiectivelor civile din Ucraina şi incidentele cu rachete înregistrate în Polonia şi în Republica Moldova subliniază ameninţarea la adresa securităţii regionale reprezentată de Federaţia Rusă, a declarat ministrul Apărării Naţionale din România, Angel Tîlvăr, luni, cu prilejul participării sale la conferinţa European Air and Missile Defence, desfăşurată la Paris.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Ministerul român al Apărării Naţionale (MApN), ministrul Angel Tîlvăr a punctat că Marea Neagră este una dintre principalele platforme de unde armata rusă lansează atacuri cu rachete asupra Ucrainei, transmite breakingnews.md, cu referire la Agerpres.
El a menţionat că războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina a scos în evidenţă natura „extrem de dinamică” a mediului de securitate european, cu un impact puternic în regiunea Mării Negre, situaţie care impune dezvoltarea „cât mai robustă” a capabilităţilor de apărare aeriană şi antirachetă.
Ministrul Tîlvăr a arătat, de asemenea, că apărarea şi descurajarea reprezintă o responsabilitate comună la nivel NATO, care poate fi susţinută şi prin proiecte complementare la nivelul Uniunii Europene.
„România susţine ferm dezvoltarea Bazei Industriale de Apărare Europene, printr-o abordare echilibrată, având ca scop integrarea întreprinderilor mici şi mijlocii în lanţurile de aprovizionare europene. Mai mult, conştientizând faptul că noile tehnologii schimbă modul în care ne gândim la apărare astăzi, este de o importanţă capitală intensificarea eforturilor de sprijinire a cercetării europene în domeniul apărării şi a capacităţilor industriale cu potenţial inovator, care ar putea ajuta forţele armate în abordarea principalelor lacune ale capacităţilor de apărare” a declarat Angel Tîlvăr în cadrul conferinţei.
Ministrul Apărării a prezentat specificul situaţiei de securitate din zona Mării Negre şi „angajamentul strategic, coordonat şi consecvent” al României pentru asigurarea rezilienţei şi promovarea consolidării eforturilor de apărare şi descurajare din regiune.
„Investind în tehnologii şi sisteme avansate de apărare vom putea să contracarăm aceste ameninţări şi vom putea descuraja în mod eficient agresiunile, protejând siguranţa şi securitatea statelor noastre. Trebuie, în acelaşi timp, să ţinem cont de lecţiile învăţate în ultimele 481 de zile ale brutalului război al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.
România continuă să aibă o abordare coerentă şi continuă cu privire la dezvoltarea şi întărirea apărării colective. Angajamentul ţării noastre se reflectă prin alocarea bugetară substanţială în domeniul apărării, de 2,5% din PIB pentru 2023, situaţie care creează premisa de creştere a capabilităţilor, a interoperabilităţii şi a nivelului de operativitate al Armatei României, au mai transmis reprezentanţii MApN.