Igor Dodon sesizează Procuratura Generală: Cere ca Maia Sandu să fie trasă la răspundere pentru „imixtiune în înfăptuirea justiției”

Fostul președinte Igor Dodon sesizează Procuratura Generală. Acesta cere ca șefa statului Maia Sandu să fie cercetată pentru amestec în înfăptuirea justiției. Se întâmplă după vizita șefei statului...

Fostul președinte Igor Dodon sesizează Procuratura Generală. Acesta cere ca șefa statului Maia Sandu să fie cercetată pentru amestec în înfăptuirea justiției. Se întâmplă după vizita șefei statului la CSM din 12 iunie.

Igor Dodon a dresat o sesizare la Procuratura Generală în care notează că la 12 iunie, potrivit comunicatului de pe pagina Președinției, Maia Sandu, a participat la o discuție cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii la sediul instituției.

Dodon pune accent pe fraza în care se menționează că „șefa statului a subliniat că sistemul trebuie curățat cât mai curând de judecători corupți care compromit imaginea întregului sistem și pun în pericol existența R. Moldova ca țară. A menționat că este nevoie de rezultate concrete, în special de condamnări în cazuri de corupție mare pentru a opri corupția și a restabili sentimentul de dreptate în societate”.

„Acțiunile șefei statului și indicațiile directe pe care aceasta le adresează membrilor CSM, la sediul acestei instituții care reprezintă garantul independenței autorității judecătorești, sunt ilegale și depășesc atribuțiile șefului statului ca reprezentant al puterii executive și se califică ca amestec în înfăptuirea justiției”, notează fostul președinte în sesizare.

Mai mult, acesta o învinuiește pe Maia Sandu că ar da indicații directe magistraților:

„Codul de procedură penală prevede că judecătorul decide asupra acuzațiilor aduse inculpatului prin pronunțarea unui verdict de vinovăție, achitare sau clasare a cauzei, doamna Sandu cere fără rezerve de la judecătorii de la sediul Consiliului Superior al Magistratura – verdicte „vinovat””, scrie Igor Dodon.

In this article