Presa de limbă rusă și propaganda ei împotriva Occidentului, dar și Biserica Ortodoxă supusă Patriarhiei Moscovei vor fi doar câteva dintre instrumentele la care va apela Kremlinul în următorii doi ani electorali din Republica Moldova, informează TVR Moldova.
Potrivit sursei, de această părere este Thomas de Waal, cercetător al Spațiului Estic și Caucaz în cadrul Carnegie Europe.
Într-o analiză semnată pentru Carnegie Politika, expertul menționează că 2022 a fost în același timp cel mai greu și cel mai prolific an pentru Chișinău. Pe de o partea Republica Moldova a fost supusă celor mai grave crize de la Independență până acum, enumerând criza migraților, cea economică, creșterea inflației (datorate războiului declanșat de Rusia în Ucraina), dar și criza energetică datorată presiunilor rusești și dependenței de Moscova. În același timp Chișinăul a obținut statutul de candidat la aderarea la UE, statut care în mod normal ar fi trebuit așteptat mult mai mult.
Expertul notează totuși faptul că deși la Chișinău s-a anunțat vectorul de integrare europeană, Moscova nu vrea să renunțe la influența sa asupra Republicii Moldova. În opinia lui Thomas de Waal anume din acest motiv Moscova nu a întreprins nimic pe latura transnistreană. Un alt factor pe care îl va utiliza Moscova în „bătălia pentru Chișinău” sunt forțele politice pro-ruse, dar și electoratul care încă mai privește cu nostalgie spre Rusia.
În final Thomas de Waal, conchide că dacă în următorul an populația Republicii Moldova nu va simți beneficiile apropierii de UE, riscurile ca „statul să revină la schemele obscure în politică și economie” sunt foarte mari.