Reținerea Marinei Tauber pe Aeroportul Internațional Chișinău, chiar de ziua sa de naștere, reprezintă nu doar o încălcare legală, dar și o lipsă de bun simț. Aceasta este părerea exprimată de către juristul Iurie Mărgineanu, în cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV. Juristul a menționat că potrivit cadrului legal, femeile și copiii sunt supuși unor restricții doar în cazuri excepționale.
IURIE MĂRGINEANU, jurist: Aici deja depășește nu doar cadrul legal, depășește și bunul simț, simplu. În teoria procesual-penală se vorbește despre aplicarea unor restricții, măsuri preventive, față de participanții la proces, și se vorbește că în privința unor copii, sau a unor femei se aplică ca excepție. Deci, noi vorbim de un deputat, parte feminină.
Totodată, Mărgineanu a accentuat faptul că prin asemenea acțiuni, guvernarea i-a acordat Marinei Tauber plus 8% la alegerile următoare.
IURIE MĂRGINEANU, jurist: Au făcut o defavoare foarte mare din punct de vedere legal și din punct de vedere politic. Eu cred că i-au dat acum Marinei Tauber plus 7, 8 procente la viitoarele alegeri. Guvernarea se vede că își creează propria opoziție. Altă opoziție nu are și o creează pe Marina Tauber ca opoziționeră.
Amintim că de ziua ei de naștere, Marina Tauber intenționa să facă o vizită în Israel, din spusele ei, pentru unele investigații medicale. Aceasta a fost însă reținută de CNA, iar în ziua de 2 mai, adusă în fața magistraților Judecătoriei Ciocana, unde procurorii au cerut plasarea deputatei în arest preventiv, acuzând-o că ar fi încălcat unele condiții de restricție, fără a menționa despre ce anume este vorba.
În pofida dovezilor aduse de avocați, magistrații Judecătoriei Ciocana, care au examinat demersul procurorilor, au decis să o plaseze în arest la domiciliu pentru 20 de zile.
Chiar în sala de judecată, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Marina Tauber a calificat această decizie drept una politică, care ar avea tangență directă cu faptul că ea se implică activ în campania candidatului din partea Partidului „ȘOR” la funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Iar avocații Marinei Tauber au declarat că decizia a fost luată sub presiune. Ei o consideră neîntemeiată și o vor ataca la Curtea de Apel Chișinău.
Deocamdată, nici procurorii, nici reprezentanții autorităților centrale nu au comentat plasarea în arest la domiciliu a Marinei Tauber.
Anterior însă, reprezentanții PAS ne-au spus că nu comentează acuzațiile. Iar Președinția susține că: „fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționata conform legii, de instituțiile competente”.