Ucraina veghează frontierele, Putin se îndreaptă spre Belarus

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru toate scenariile posibile de apărare împotriva Moscovei și a aliatului Belarus, în timp ce Vladimir Putin se îndreaptă...

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru toate scenariile posibile de apărare împotriva Moscovei și a aliatului Belarus, în timp ce Vladimir Putin se îndreaptă spre Belarus și trupele rusești staționate acolo se pregătesc să efectueze exerciții, scrie Reuters, conform Mediafax.

Oficialii de la Kiev au avertizat de luni de zile că Belarusul s-ar putea alătura forțelor rusești și ar putea servi din nou ca rampă de lansare pentru un nou atac, pentru a forma un al doilea front în războiul care durează de luni de zile.

„Protejarea frontierei noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus – este prioritatea noastră constantă”, a declarat Zelenski după o reuniune de duminică a comandamentului militar suprem al Ucrainei. „Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile”.

Putin se îndreaptă luni spre Belarus pentru prima sa vizită în ultimii 3 ani și jumătate, Kremlinul descriind-o ca pe o amplă „vizită de lucru” cu președintele belarus Alexander Lukașenko.

Belarus – unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei – a permis ca teritoriul său să fie folosit ca rampă de lansare pentru invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina, dar nu s-a alăturat direct luptelor. Lukașenko a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să trimită trupe ale țării sale în Ucraina.

Indiferent ce ar putea fi convins Lukașenko să facă pentru Rusia, „acest lucru nu îi va ajuta, la fel ca toate celelalte idei bolnave din acest război împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”, a declarat Zelenski.

Trupele rusești care au fost mutate în Belarus în octombrie vor efectua exerciții tactice, conform Ministerului rus al Apărării.

Nu a fost imediat clar când și unde în Belarus se vor desfășura exercițiile.

RAIDURI AERIENE

Kievul și zonele învecinate au fost din nou atacate luni dimineața devreme, administrația militară a capitalei ucrainene afirmând că nouă drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului.

„Sistemele de apărare aeriană sunt la lucru în regiune”, a declarat Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, pe Telegram. „Rămâneți în adăposturi și în locuri sigure până când alarma se va încheia. Aveți grijă de voi și de cei dragi”.

Au fost auzite mai multe explozii puternice, dar nu a fost imediat clar dacă erau sisteme de apărare aeriană care distrugeau dronele sau dronele care își atingeau țintele.

Duminică, Zelenski a cerut din nou națiunilor occidentale să întărească apărarea aeriană a Ucrainei, după ce săptămâni de atacuri aeriene rusești au vizat rețeaua energetică a țării, în timp ce se instalează o iarnă geroasă.

Zelenski a declarat că energia electrică a fost restabilită pentru încă trei milioane de ucraineni în ultimele 24 de ore, după un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii de electricitate care a avvut loc vineri și care a ucis trei persoane și a avariat nouă instalații electrice.

„Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru încă trei milioane de ucraineni”, a spus el. „Plus șase milioane ieri. Asta înseamnă că, după atacurile teroriste de vineri, avem deja rezultate pentru nouă milioane dintre cetățenii noștri”.

Zelenski le-a spus ucrainenilor că forțele armate rezistă în orașul Bakhmut – scena celor mai aprige lupte din țară de mai multe săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să avanseze în regiunea Donetsk din estul Ucrainei.

„Câmpul de luptă din Bakhmut este critic”, a spus el. „Controlăm orașul, chiar dacă ocupanții fac totul pentru ca niciun zid nedeteriorat să nu rămână în picioare”.

Denis Pușilin, administratorul instalat de Rusia în porțiunea din regiunea Donețk controlată de Moscova, a declarat că forțele ucrainene au bombardat un spital din orașul Donețk, omorând o persoană și rănind alte câteva.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

KISSINGER FACE APEL LA NEGOCIERI

Henry Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică, în calitate de secretar de stat în anii 1970, a declarat că se apropie timpul pentru o pace negociată.

„Se apropie momentul să ne bazăm pe schimbările strategice care au fost deja realizate și să le integrăm într-o nouă structură în vederea realizării păcii prin negociere”, a scris Kissinger în revista The Spectator.

Ucraina a respins propunerea, spunând că aceasta echivalează cu liniștirea agresorului prin sacrificarea unor părți din Ucraina.

„Toți susținătorii soluțiilor simple ar trebui să-și amintească ceea ce este evident: orice acord cu diavolul – o pace proastă pe seama teritoriilor ucrainene – va fi o victorie pentru Putin și o rețetă de succes pentru autocrații din întreaga lume”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Telegram.

sursa: stiripesurse.ro

In this article