Moldova riscă să rămână fără energie electrică. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu explicații și anume din ce motive consumatorii trebuie să economisească resursele energetice.
Potrivit Ministerului, în orele de vârf, consumul de energie electrică depășește capacitățile de generare disponibile.
De ce este atât de important pentru Moldova?
„Începând cu 11 octombrie 2022, din cauza infrastructurii energetice afectate în Ucraina – centrale, stații și linii electrice, țara vecină a sistat complet exporturile de energie electrică către UE și Moldova. S-a format un deficit de energie electrică.
Mai devreme, la 1 octombrie 2022 livrările de gaze naturale către Moldova au fost reduse cu circa 35%.
Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 mil. m³/zi. Acest volum nu acoperă întregul necesar de gaze naturale al țării noastre.
Centralele electrice nu au suficient combustibil gazos pentru a produce 100% din necesarul de consum.
CTE Moldovenească / МГРЭС, de la care achiziționăm cea mai mare parte de energie electrică, poate acoperi doar 70% din consumul nostru. Volumul zilnic de gaze naturale livrat către МГРЭС poate asigura funcționarea a maxim 3 blocuri energetice. În orele de vârf, МГРЭС poate genera maxim 600 MW pentru ambele maluri ale Nistrului.
La momentul actual, centralele electrice cu termoficare / CET-urile generează o capacitate de maxim 50 MW.
În orele de vârf, capacitățile existente în surse regenerabile de energie produc cea mai mică cantitate de energie electrică. Energia solară fotovoltaică nu este accesibilă noaptea.
Capacitatea transfrontalieră alocată permisă pentru schimburi comerciale dintre Moldova și ENTSO-E la moment constituie 100 MW.
Astfel, în orele de vârf, consumul de energie electrică depășește capacitățile de generare disponibile.
Deficitul de energie electrică în anumite intervale de timp variază între 50 MW și 100 MW. Cu alte cuvinte, atunci când consumul nostru depășește 750 MW nu avem surse de acoperire a consumului.
Ce putem face?
Să transferăm consumul de vârf pentru orele de noapte, când capacitățile de generare acoperă sarcina electrică de consum. Spre exemplu, să programăm utilizarea anumitor aparate electrocasnice în orele de noapte după 23:00 – mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat, încălzitorul electric, boilerul electric, încărcătorul telefonului mobil și a notebook-ului etc.”, se arată în mesajul Ministerului.
Menționăm că bombardamentele de luni au afectat infrastructura energetică a Ucrainei, iar țara a fost nevoită să oprească exportul de electricitate către UE și Republica Moldova.
Astfel, țara noastră va primi integral energie electrică de la MGRES.