Filmul CARBON este propunerea Republicii Moldova pentru premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”

Filmul CARBON, în regia lui Ion Borș, a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”....

Filmul CARBON, în regia lui Ion Borș, a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Decizia a fost luată chiar în ziua în care a avut loc premiera mondială a filmului, CARBON fiind proiectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

În acest an, comitetul de selecție din Republica Moldova a fost format din 17 membri, printre care regizorii Vlad Druc și Andrei Dumbrăveanu, producătorul Virgil Mărgineanu, actorul Petru Hadârcă și compozitorul Eugen Doga.

„Specialiști în cadrul comitetului sunt foarte diferiți, și regizori, scenariști, producători, critici de film, actori, compozitori și, bineîneles, fiecare și-a spus cuvântul din punctul de vedere al departamentului pe care-l reprezintă. (…) Per ansamblu, filmul merită să fie trimis. Este un film muncit, un film lucrat cu foarte multe detalii, lucrat cu acuratețe”, a declarat producătorul Virgiliu Mărgineanu.

Echipa CARBON a aflat vestea despre înaintarea la premiile Oscar în timp ce se afla la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, unde, în fața a sute de reprezentanți ai industriei cinematografice din întreaga lume, va avea loc premiera mondială a filmului.

„Ne simțim onorați că am fost selectați. Nici nu mi-am imaginat când am inițiat proiectul că așa ceva e posibil. Acum, în proiectul CARBON, a apărut noi scopuri și anume de a ne concentra asupra realizării tuturor cerințelor impuse de către comitetul Oscar pentru a ajunge la festival”, a declarat regizorul Ion Borș.„Resursele naționale sunt infime comparativ cu competiția externă, respectiv suntem conștienți de potențialul colegilor la nivel global și totuși, avem capacitatea să înțelegem cu toții că propunerea țării la Oscar, poate genera vizibilitate suplimentară, interesul criticilor, presei, audiențelor, la fel precum poate stimula exportul cultural național și aduce beneficii economice”, a declarat producătorul Sergiu Cumatrenco Jr.

Printre filmele pe care Republica Moldova le-a înaintat anterior la Oscar se numără „La limita de jos a cerului” (2014), în regia lui Igor Cobileanski și „Toți copiii Domnului” (2013), în regia lui Adrian Popovici.

Cea de 95-a ediție a premiilor Oscar va avea loc pe 12 martie 2023, la Dolby Theatre de la Ovation Hollywood. Lista scurta a nominalizarilor va fi publicată pe 21 decembrie 2022, iar cele patru nominalizări finale vor fi anunțate pe 24 ianuarie 2023.

Filmul CARBON, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Din distribuție mai fac parte actorul român Ion Vântu, originar din Cernăuți, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 36 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

Premiera națională va avea loc pe 4 octombrie la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Începând cu 6 octombrie, CARBON va fi proiectat în sălile de cinema

Partener media tv – Jurnal TV.

Pentru mai multe detalii accesați carbonfilm.md

CARBON este o producție KANTORA FILM PRODUCTION (Moldova), YOUBESC CREATIVE INSTITUTE (Moldova), PASCARU PRODUCTION (Moldova), MAYA FILMS STUDIO (România), BADEAMIC (Moldova), YOUBESC AYA (România); în coproducție cu Nephilim Producciones (Spania); cu suportul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Friedrich Naumann Foundation For Freedom România și Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), TVA Logistics Inc. (SUA), Hermes NVC corp. (SUA), Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, PRofile Agency; sponsorizat de Deluxe Content Services Spain, Ad Hoc Studios, Dolby Iberia, No Problem Sonido, BTEAM Pictures, Laserfilm Cine Y Video (Spania).

In this article