„Cum poți să zici schimbați-vă meseria, îmi băgam piciorul să fost profesor”, așa a reacționat Emilian Crețu la gafa Nataliei Gavrilița, după ce le-a spus cadrelor didactice să-și caute altă ocupație, dacă nu vor să se vaccineze. Invitat în cadrul emisiunii „O seară perfectă”, acesta a declarat că susține imunizarea și chiar îndeamnă oamenii să facă acest lucru, dar decizia aparține fiecărei persoane și nu trebuie impusă, scrie SHOK.md.
„Dacă toți profesorii se duc din școli și licee, cine o să predea copiilor, Natalia Gavrilița? Ce se întâmplă cu viitorul acestei țări? Nimic, adică nici o soluție. Trebuie să dai niște condiții. Eu susțin vaccinarea și îndemn. Dar, fiecare om are dreptul să aleagă, sau o pui obligatoriu și punct. Cum poți să zici schimbați-vă meseria, îmi băgam piciorul să fost profesor.Nu că nu o susțin. Dar nu trebuie să ataci. Găsește soluții pentru acel profesor”, a menționat actorul.
Chiar dacă este un susținător al Nataliei Gavrilița, actorul spune că prim-ministra nu trebuia „să atace” prodesorii, dar să „găsească soluții”.
La scurt timp după ce a declarat că „profesorii trebuie să se vaccineze, în caz contrar – să își caute altă ocupație”, prim-ministra Natalia Gavrilița a scris că „regretă declarația nereușită” și cere scuze cadrelor didactice care au fost „răniți” de această declarație.
Gavrilița a adus și exemplul altor țări, care anterior ofereau testarea gratuită, dar au renunțat la această practică: „Testul gratis nu este în toată lumea și chiar acolo unde inițial a fost gratis se renunță la această practică, pentru că societatea oferă soluția de vaccinare gratis și aceasta este ea mai bună soluție de a opri virusul. Oamenii sunt liberi să nu se vaccineze, dar în momentul în care ei participă la anumite procese sociale și interacționează cu oameni pe care pot să-i supună unui anumit risc, atunci intră în joc responsabilitatea socială”.
Totodată, șefa Guvernului a reamintit despre doctori: „Medicii s-au vaccinat în proporție de 98%, neapărat vom merge în continuare pe încurajarea vaccinării tuturor celor care lucrează în prima linie”.
În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor, atunci ei trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, atunci ei trebuie să-și găsească altă ocupație”, a punctat Natalia Gavrilița.
Decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.
Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.
Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.
Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.
Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului.