Respingerea de către Maia Sandu a cîtorva legi importante votate de Parlament a generat o nouă dezbatere cu privire la dependența Președinției de factorul extern, transmite sinteza.org.
Socialiștii au argumentat în acest context că majoritatea legilor suspendate afectează cetățenii țării și slujește interesele corporațiilor străine, FMI și a donatorilor externi. E vorba de legea ”miliardului furat”, a compensațiilor pentru energie electrică pentru lunile aprilie și mai, a comerțului intern care impune o cotă ridicată pentru produsele autohtone în rețelele comerciale și a dreptului Guvernului de a semna tratate internaționale.
Argumentele socialiștilor au fost întrucîtva dezavuate de intervențiile unor economiști de coloratură diferită care s-au arătat contrariați de aceste legi, considerînd că ele vin în contradicție cu logica economică. În plus, a fost invocată și Curtea Constituțională care anterior a respins în prima redacție legea miliardului furat, potrivit căreia statul nu va mai transfera anual sume importante Băncii Naționale în contul achitării datoriei de stat. Astfel, Maia Sandu a reușit să găsească aliați în rîndul unor cercuri înguste cu interese obscure care au susținut poziția Președinției.
Ar fi totuși de menționat că argumentele socialiștilor rămîn în picioare. Toate aceste legi vin în întîmpinarea intereselor cetățenilor, reduc povara financiară de pe umerii lor, contribuie la dezvoltarea businessului local și permit identificarea unor surse financiare noi în buget care pot fi alocate pentru niște obiective mai rentabile. Deși, aceste legi pot să vină în contradicție cu logica economică liberală și globalistă a celor care promovează austeritate economică cu orice preț, cu toate acestea, ele au o certă dimensiune umanitară, îi vizează pe cei defavorizați, sînt echitabile din punct de vedere social și vădesc o incontestabilă preocupare a politicienilor de stînga pentru soarta cetățenilor.
Din această cauză, gestul Maiei Sandu de a nu promulga aceste legi, indiferent de motivele care au stat la baza lui, o plasează pe contrasens și îi întărește imaginea unui lider fără sentimente și fără compasiune, care acționează pe negîndite în baza unor rețete străine, întocmite cu scopul de a păstra dominația celor avuți într-o lume globalizată.
Această poză de purtător al stindardului ”teutonilor” străini nu poate să combată ideea generoasă, ”caldă” și echitabilă a nevoii de ajutor permanent pe care statul trebuie să-l acorde cetățenilor. Prin nepromulgarea legilor Maia Sandu a respins această idee, găsind o sumedenie de motive dezagreabile – chipurile, economic nu sînt rentabile, încalcă înțelegerile cu organizațiile internaționale, Curtea Constituțională e împotrivă, etc. Chiar și stăruințele unor organizații ale oamenilor de afaceri apropiate de dreapta (de exemplu, UniAgro Protect) n-au fost suficiente pentru a înmuia inima de neclintit a Maiei Sandu care s-a văzut totuși silită să aprecieze legea în discuție – cea a comerțului intern – drept avînd o intenție bună, dar, totuși, fiind prost concepută. Cine va concepe mai bine acestă lege și de ce PAS-ul nu s-a preocupat de acest lucru, rămîne un mister?
În final, sîntem siliți să recunoaștem că în această dispută Maia Sandu s-a aliat din nou cu economiștii liberali de dreapta, organizațiile internaționale și interesele străine. Sîntem în drept să constatăm o certă fixație ideologică a Președintelui țării, una de import, aflată la cheremul donatorilor care plătesc muzica în propriul partid. În aceste condiții, cetățenii țării nu au cum să conteze pe sprijin din partea acestei instituții iar acțiunile cu caracter social și umanitar pot veni doar din partea partidelor de stînga.
Autor: Corneliu Ciurea