Analist: Pentru a introduce restricții anti-COVID este nevoie de un guvern care ar dispune de atribuții depline

Pentru a avea capacitatea de a implementa un mecanism de combatere a pandemiei este indispensabil un guvern capabil să acționeze cu eficiență maximă. Opinia a fost expusă de...

Pentru a avea capacitatea de a implementa un mecanism de combatere a pandemiei este indispensabil un guvern capabil să acționeze cu eficiență maximă. Opinia a fost expusă de către expertul în drept, analistul politic Vitali Catană, pentru Politics.md.

Potrivit lu Catană, chiar și pentru introducerea unor restricții drastice, care ar opri răspândirea COVID-19, este nevoie de un Guvern funcțional, care va putea gestiona situația.

“Deci este nevoie de un guvern care ar dispune de atribuții depline și ar fi ferit de constrângerile interimatului. Iar Maia Sandu respinge revenirea la normalitate, refuzând să-și exercite obligația constituțională de a nominaliza candidatul la funcția de Prim-ministru și constituindu-se în acest fel în principalul obstacol în lupta cu Covid-19. Înțelegând pericolul pe care îl prezintă pandemia Covid-19, refuz să accept măsurile nesăbuite recomandate de consilieri lipsiți de calificare elementară și însușite de un Șef de stat pentru care orizonturile se reduc la indicațiile date de centre de decizie ce nu au nimic în comun cu interesele cetățenilor Republicii Moldova”, spune Catană.

Totodată, analistul spune că ideea de lockdown, propusă de Maia Sandu, este copiată de la statele cu un statut economic mult mai înalt decât al Republicii Moldova.

“Numai că acolo lockdown-ul înseamnă nu încetarea activităților economice și închiderea cetățenilor în locuințe, ci acțiuni punctuale și nuanțate. Iar unde nu este posibil de intervenit cu măsuri precise, se plătește prețul acoperind garanțiile financiare așa încât să fie limitate dificultățile pe care le au de înfruntat oamenii de rând. Dar, atenție, vorbim despre state care își permit asemenea măsuri în virtutea potenței economice superioare. Noi nu avem miliardele de rigoare și cu atât mai mult ar fi fost potrivit de elaborat măsuri adecvate pentru o economie foarte slabă cum este cea a Republicii Moldova. Nu cred că este imposibil. Numai că pentru a aplica măsuri corecte, acestea trebuie concepute de specialiștii din domeniile relevante, nu de consilieri cu diplome false și cu experiență profesională irelevantă”, mai scrie analistul.

In this article