Blocul ACUM a retras proiectul privind lustrația, la indicația factorilor externi

Blocul ACUM și-a retras din Parlament proiectul de lege privind lustrația la indicația factorilor externi, a declarat președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, în cadrul unui interviu...

Blocul ACUM și-a retras din Parlament proiectul de lege privind lustrația la indicația factorilor externi, a declarat președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Deputatul a menționat că Platforma DA a avut o inițiativă identică  cu cea a socialiștilor, dar la un moment dat documentul a fost din agenda legislativă.

”Dumnealor și-au retras acest proiect. Care este logica, să-l înaintezi, apoi să-l retragi? Sau au apărut factori care au influențat? Evident acești factori puțin probabil să fie din interior. Membrii acestei fracțiuni s-au consultat, că doar nu au făcut-o pe negândite. Evident că sunt factori din exterior care i-au influențat, i-au impus să facă acest pas”, a spus socialistul.

Corneliu Furculiță a declarat că PSRM rămâne ferm pe poziții și va promova votarea în Legislativ a proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică.

Aminitim, președintele Igor Dodon a declarat că acest document trebuia votat încă în vara anului trecut. Șeful statului a afirmat, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, că nici acum nu toți deputații vor susține inițiativa PSRM.

Potrivit documentului elaborat de PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 până la 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului. Este vorba despre președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieții Financiare; președintele și vicepreședinții ai Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

In this article