Expert economic, despre cum bugetul capitalei poate fi dezvoltat

Dezvoltarea urbană poate fi asigurată doar prin atragerea de resurse financiare externe, care se vor recupera rapid prin vânzarea de terenuri investitorilor și impozitarea spațiilor locative și comerciale...

Dezvoltarea urbană poate fi asigurată doar prin atragerea de resurse financiare externe, care se vor recupera rapid prin vânzarea de terenuri investitorilor și impozitarea spațiilor locative și comerciale noi create. Despre aceasta scrie expertul economic Veaceslav Ionița pe site-ul IDIS Viitorul.

Analistul punctează că sistemul finanțelor publice din Republica Moldova este conceput în așa fel încât majoritatea absolută a impozitelor merg mai întâi în Bugetul de Stat, iar mai apoi se întorc sub formă de defalcări sau transferuri către primării.

„Astfel, primăriile din țară sunt lipsite de principalul instrument al autonomiei locale: resurse financiare proprii, gestionate conform priorităților locale de dezvoltare. Revenind la bugetul municipiului Chișinău, autoritățile municipale planifică pentru anul 2021 un buget de 4,667 de milioane de lei la capitolul venituri și 5,957 de milioane de lei la capitolul cheltuieli și un deficit bugetar de 1,290 de milioane de lei”, precizează acesta.

Din cele aproape 6 miliarde de lei cheltuieli bugetare, doar 671 de milioane de lei, sau 11,3%, sunt acoperite din venituri fiscale proprii ale municipalității, restul sunt defalcări din impozitele generale de stat, care se planifică în mărime de 1,258 de milioane de lei și transferuri speciale din Bugetul de stat în mărime de 2,645 de milioane de lei.

Ionița subliniază că orașul Chișinău pentru dezvoltare are nevoie de extindere, de creare de noi cartiere rezidențiale, modernizarea infrastructurii urbane, crearea unui mediu urban atractiv pentru muncă, studii și trai.

In this article