EDITORIAL // Maia Sandu, mercurul și fraudarea alegerilor

Pentru că a început campania electorală și pe Maia Sandu nu o duce mintea să spună lucruri utile alegătorilor, ea s-a apucat să facă ceea la ce se...

Pentru că a început campania electorală și pe Maia Sandu nu o duce mintea să spună lucruri utile alegătorilor, ea s-a apucat să facă ceea la ce se pricep curatorii dânsei mai bine: diversiuni.

Nici nu s-a dat bine startul luptei că amazoana a și lansat tema cu fraudarea alegerilor și i-a implicat în treaba aceasta și pe alți participanți la competiția electorală.

Că țâfnoasa lideră a PAS-ului are cele mai mari șanse să piardă în fața actualului Președinte, o știe toată lumea. Din acest motiv a și fost discutată în spațiul public propunerea de a înainta un candidat unic al partidelor proeuropene. Maia Sandu a respins ideea, însă pentru a se eschiva de la responsabilitate, a decis să acopere o foarte probabilă înfrângere cu o intensă campanie de isterizare numită ”fraudarea alegerilor”.

S-ar fi putut trece și asta cu vederea dacă miza ar fi fost determinată de implicarea unui prezidențiabil al opoziției care s-ar fi ridicat la înălțimea cauzei. Dar chestiunea aceasta nu e despre Maia Sandu.

De ce s-ar alătura un alegător proeuropean la campania liderului PAS? De dragul ”răului mai mic” ca ulterior să-i fie crescute prețurile și impozitele, așa cum a procedat Maia Sandu fiind prim-ministru? Să pună un ministru al externelor care vorbește de ”război civil” pe Nistru și nu mai poate de fericire că a dat mâna cu omologul său de la Moscova? Sau să organizeze concursuri pentru ocuparea funcțiilor publice pe care tot ea le va anula?

Apoi, în condițiile în care în Republica Moldova există foarte multe teme ce pot fi dezbătute în campania electorală, să vii cu scenarii de distorsionare a discursului electoral mi se pare descalificant. Și dacă ar fi prima dată, dar Maia Sandu de ani de zile ține atenția oamenilor doar cu bizarerii. Își amintește cineva de un singur fapt luminos, frumos și util realizat de liderul PAS? Că de mitocănia cu mercurul vă amintiți cu siguranță.

Apropo, după o diversiune cum a fost cea cu mercurul, un politician în mod normal ar fi trebuit să se retragă. Minciuna nu este în principiu de acceptat, dar minciuna care specuulează cu emoțiile oamenilor este chiar abjectă, căci se știe că e dificil să nu empatizezi cu cineva într-un moment în care viața sau sănătatea îi sunt puse în pericol. Maia Sandu a mințit și continuă să mintă așa cum știe ea mai bine, cu un cinism pe care în parte reușește să-l mascheze, dar beneficiind și de ipocrizia celor care se fac că nu-i observă viciile.

Acum toți intră iarăși în jocul dezgustător impus de Maia Sandu, uitând că trebuie să se vorbească despre subiecte ce țin de atribuțiile Președintelui sau despre lucruri ce exprimă viziunile în general ale unei persoane care se pretinde a fi Șef de Stat.

Iar ca să se înțeleagă cât de perfid este acest joc, trebuie să amintim că în materie de validare a alegerilor competența o au două instituții, respectiv Comisia Electorală Centrală (CEC) și Curtea Constituțională (CC). La CEC sunt numiți membri care reprezintă partidele parlamentare, Președinte CEC fiind chiar persoana înaintată de Maia Sandu. Și din cauza că această situație reprezintă o vulnerabilitate în scenariile de manipulare, liderul PAS a revenit cu o altă găselniță, declarând că Președintele CEC înaintat de ea este vândut și trădător.

În ceea ce privește CC, persoanele care urmăresc viața politică au cunoștință de faptul că această forul constituțional este mai degrabă loială opoziției și a dat decizii în spețe importante care au fost în dezavantajul guvernării.

A suspecta acum că și CEC și CC vor admite fraudarea alegerilor, ar însemna să se procedeze incorect în raport cu membrii acestor instituții, iar cei care acceptă fabulațiile Maiei Sandu se fac părtași la o scenetă absurdă, căci vor fi nevoiți să accepte fie că liderul PAS promovează doar trădători și vânzători, fie că pur și simplu minte și de data aceasta.

 

Sursa: Politics.md                                                                                                                                           Autor: Vitali Catana

In this article