Declarațiile recente ale șefului Delegației UE, Peter Michalko, au fost catalogate drept imixtiune în actul justiției și un exemplu foarte prost de comportament, care reduce la zero valorile pe care susține UE că le îmbrățișează, comentează într-un articol euractiv.com. Publicația internațională face referire la declarațiile lui Michalko în privința unuia din liderii opoziției de la Chișinău – Ilan Șor, și valul de critici la care a fost supus Michalko, calificându-le drept „unul dintre cele mai grave incidente diplomatice din ultimii ani cu implicarea unui reprezentant al UE”.
„Scandalul provocat recent de șeful Delegației UE în Republica Moldova, slovacul Peter Michalko este probabil unul dintre cele mai grave incidente diplomatice din ultimii ani cu implicarea unui reprezentant al UE”, notează publicația.
Autorul menționează că în condițiile în care una dintre cele mai grave probleme ale Republicii Moldova este lipsa unei justiții corecte și subminarea acesteia de către guvernarea de la Chișinău, „declarațiile lui Peter Michalko au șocat opinia publică locală”, fiind calificate drept „imixtiune directă în justiție, dar și în afacerile interne ale Republicii Moldova”.
Articolul amintește protestul din fața Delegației UE organizat de colegii și simpatizanții lui Ilan Șor, care i-au adus aminte diplomatului european de prevederile legislației naționale moldovenești, dar și de cele ale dreptului internațional care interzic un astfel de comportament.
Autorul amintește că Peter Michalko a participat anul trecut la debarcarea fostei guvernări PDM, una pro-europeană, transmițându-i guvernarea pro-rusului Igor Dodon, care intenționează să federalizeze țara.
„În iunie 2019, Michalko în loc să apere interesele UE, a participat activ la debarcarea de la puterea a fostei guvernări, care, deși acuzată de multe, era una clar pro-europeană. În locul acesteia, i-a oferit guvernarea pro-moscovitului Igor Dodon, care discută în secret cu Moscova un plan de federalizare a Republicii Moldova pe care Vladimir Putin îl așteaptă de aproape două decenii”, scris euractiv.com.
Autorul concluzionează că acest scandal diplomatic afectează mult imaginea Bruxelles-ului. „Uniunea Europeană, dintr-un partener credibil și corect se transformă în „Big brother” care învață statele mai mici și sărace cum să trăiască, el însuși, însă, încălcând propriile reguli. Țările din Europa de Est mai au încă sechelele comunismului și moștenirea sovietică, când Moscova conducea cu o mână de fier statele vecine, inclusiv patria dlui Michalko – Slovacia, impunându-și opinia și trântind cu pumnul în masă. În mod cert, statele care s-au despărțit de trecutul sovietic și au îmbrățișat valorile europene nu au făcut-o pentru a schimba un „frate mai mare” cu altul”, se menționează la finalul articolului.