O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa

Încă de săptămâna trecută, rețeaua de socializare Facebook a fost practic inundată cu o poză a unei facturi care se referă, chipurile, la prețul unui test pentru COVID-19...

Încă de săptămâna trecută, rețeaua de socializare Facebook a fost practic inundată cu o poză a unei facturi care se referă, chipurile, la prețul unui test pentru COVID-19 efectuat în Germania. Pe documentul respectiv apare menționat, într-adevăr, un test pentru coronavirus, care a ieșit negativ, fiind însoțit inclusiv de parafa unui medic generalist.

Ceea ce i-a revoltat cel mai mult pe internauții din România și Republica Moldova a fost costul „testului de COVID” de doar 19 euro, în timp ce în România pentru un astfel de test cetățenii pot scoate din buzunare și peste 60 de euro (circa 300 de lei), iar în R. Moldova costurile pot depăși și 700 lei moldovenești (circa 40 euro).

Trebuie să amintim că tocmai aceste diferențe de preț între statele est-europene și cele occidentale (nu doar în ceea ce privește testele, dar și alte produse și mărfuri) se numără printre subiectele principale de speculații, răspândite de sursele pro-Kremlin, în frunte cu agenția Sputnik (a se vedea colajul), iar poza cu factura din Germania a reactualizat emoțiile latente, demult sădite de diverși promotori ai discursului anti-european.

Dar să verificăm informația cu privire la costul testelor pentru COVID-19 în Germania. Din start, trebuie să precizăm că există două tipuri de astfel de teste care se fac acum în mai toate țările: RT-PCR și IgG. Primul tip (Real Time PCR) se efectuează prin identificarea directă a virusului în tractul respirator, prin prelevarea unei probe din gât a exsudatului nazofaringian și faringian. Cel de-al doilea tip (IgG) este un test serologic al anticorpilor prezenți și se face prin prelevarea unei probe de sânge. Acest tip de teste este util mai ales pentru detectarea persoanelor care au fost infectate cu COVID-19. Mai multe detalii AICI. Totuși, medicii recomandă deocamdată testele RT-PCR deoarece sunt mai sigure în diagnosticare.

În realitate, în Germania costul unui test RT-PCR sau IgG pentru coronavirus poate varia între 220 și 230 de euro, în funcție de mai multe aspecte, inclusiv land-ul german unde este făcut, dacă persoana dispune de o asigurare medicală sau nu, casa de asigurări, chiar și motivul pentru care se face acest test: la internare în spital, la cerere, urgent, pentru vacanțe în străinătate. Un test de coronavirus în Germania poate costa 40-50 de euro doar dacă este făcut la recomandarea medicului, și nicidecum 19 euro!

De unde, totuși, provine suma de 14,75 euro din factura virală în rețelele sociale?

Dacă ne uităm atent la factură, vom observa (ștampila) că ea a fost emisă de medicul generalist Sabine Sagawe de la o clinică din localitatea Bad Dürrenberg, pe data de 24 iunie. Factura face referință la un diagnostic pentru COVID-19: „Diagnosen: COVID-19; Virus nicht nachgewiesen, G”, dar nu e despre UN TEST pentru coronavirus, deoarece se referă la o listă de servicii medicale în conformitate cu o listă GOÄ (Für arztliche leistungen erlaube ich mir nach GOÄ zu liquidieren:) și care face trimitere la indicele 245 (Ziffer 245).

Această listă GOÄ poate fi găsită ușor pe Internet, iar indicele 245 se referă la niște costuri suplimentare de igienizare pe care trebuie să le suporte pacientul asigurat la o casă de asigurare privată. Acest indice a fost introdus de comunitatea medicilor germani din mai anul curent, pentru a acoperi costurile suplimentare de asigurare a procedurii standard de igienizare în contextul pandemiei de coronavirus (schimbarea măștilor de protecție după consultarea fiecărui pacient, utilizarea soluțiilor dezinfectante, folosirea combinezoanelor în cazuri mai grave etc.). Cu alte cuvinte, ca să nu obligi fiecare pacient să vină de acasă cu propriile materiale de igienizare, pacientul consultat de medic achită separat pe factură aceste costuri, acestea neavând nicio legătură cu testul pentru coronavirus propriu-zis, pentru care pacientul trebuie să plătească separat, o sumă separată mult mai mare.

Astfel, prețul de 18,74 euro de pe factură rezultă din acel indice 245 din lista GOÄ, plus 3,99 euro pentru cheltuieli speciale (Summe besondere Kosten).

Cum a ajuns știrea falsă în media?

Prin instrumentul Reverse image search pe Google, am descoperit că imaginea cu factura din Germania a fost încărcată pe mai multe site-uri de știri din România și R. Moldova. În R. Moldova, ea a fost distribuită de portalul TV8.md, cu denumirea inițială a știrii „Un conațional a afișat prețul unui test la COVID, în Germania. Este mult mai mic decât în R. Moldova” (ulterior redacția a revenit cu un update că informația nu corespunde adevărului) și de portalul Știri.md.

În calitate de sursă a pozei cu factura pentru „testul la COVID-19” este indicată pagina de Facebook a lui Anatolie Avtonom Maistru, un artist de circ din Republica Moldova cu numele său adevărat Anatolie Jornea. Din postările acestuia, se pare că el nu crede în existența coronavirusului și distribuie inclusiv video cu teorii ale conspirației despre COVID-19. În arhiva de poze pe toată luna iulie 2020 nu am găsit nicio poză cu această chitanță. Totuși, pe 20 iulie, el a distribuit știrea despre factura din Germania de pe portalul Știri.md (ștearsă ulterior), care trimite către articolul inițial al TV8.md.

Nu știm sigur de unde a preluat domnul Jornea acea poză care oricum circula pe social media încă din iunie. Probabil, prin distribuirea acelei poze cu factura din Germania (ștearsă ulterior, când a înțeles că este vorba de o dezinformare), domnul Jornea a vrut doar să atragă atenția asupra „nedreptăților” instituite de pe urma pandemiei.

În România, fake news-ul despre această factură din Germania a fost distribuit pe diverse conturi pe Facebook, cum ar fi cel al lui Alin Marina, responsabil pe comunicare online de la Partidul Social Democrat (PSD), înscris acum la Pro România. Postarea lui a fost virală câteva zile în șir (1.500 de reacții, peste 7.500 de redistribuiri și sute de comentarii), chiar dacă în comentarii unii atenționau că factura e un fake.

Poza cu factura din Germania postată de Alin Marina, care s-a dovedit a fi o dezinformare

Sursa: Digi24.ro

Oare de ce știrea asta nu apare în mass-media românească?”, se întreba coordonatorul online al Pro România. Apropo, informația falsă a fost totuși preluată de câteva site-uri afiliate politic partidului lui Victor Ponta.

Chiar dacă Alin Marina a revenit ulterior cu o altă postare prin care își anunță prietenii și urmăritorii că: „Se pare, până la urmă, că imaginea cu chitanța de 18 Euro era un #FakeNews, fapt pentru care am șters-o de pe pagină. Se întâmplă și la case mai mari…”, totuși dezinformarea continuă să circule și astăzi pe diverse conturi de Facebook, cum ar fi postarea din 20 iulie al lui Liviu Beșleagă, administratorul grupului România cu peste 731.000 de membri și președinte al unui Comitet de republicani pro-Trump din România:

Dezinformarea cu factura din Germania distribuită de Liviu Beșleagă pe grupul pe care-l administrează este disponibilă și în prezent

Sursa: Facebook

Informația falsă a ajuns să fie preluată chiar și de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care declarase în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 din 20 iulie că: „Românii se duc și se testează în sistemul privat cu alte prețuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferența. Ei vin acum și spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg și se testează singuri”. Întrebat de jurnaliștii de la Digi24.ro care este sursa acestor informații, Marcel Ciolacu a declarat că datele ar veni „din informații publice și din ceea ce spune lumea care și-a făcut test acolo”, dar, evident, fără să le verifice mai întâi.

Aceeași temă a facturii false a fost rostogolită și în alte țări europene, inclusiv în Croația, așa cum arată site-ul de fact-checking faktograf.hr. Tot de aici aflăm că prețurile pentru aceste teste pentru COVID-19 diferă de la o țară la alta, sau de la un laborator la altul (cum e cazul Italiei, unde prețul variază între 30 și 120 de euro).

Oricare ar fi motivația distribuirii acestor tipuri de dezinformări sofisticate, obligația noastră e să trecem orice ne vine prin site-uri de știri sau pe newsfeed-uri prin grila gândirii critice. Nu de alta, dar fiind enervați și revoltați din cauza pandemiei și a situației din țară, primul lucru care ne vine în minte când vedem o știre e să distribuim și prietenilor noștri pe Facebook. Problema e că s-ar putea să le facem mai mult rău decât bine, în plus noi înșine cei care dezinformăm și manipulăm. Așa că, gândește de șapte ori înainte de a distribui o știre!

In this article