Comentatori politici // 100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu

Au trecut o sută de zile de la instalarea guvernului de coaliție condus de Maia Sandu. Prilej cu care s-a rupt răgazul pentru cele mai diverse aprecieri –...

Au trecut o sută de zile de la instalarea guvernului de coaliție condus de Maia Sandu. Prilej cu care s-a rupt răgazul pentru cele mai diverse aprecieri – de la critici extrem de dure până la atitudini binevoitoare față de eforturile de a schimba o stare de lucruri. Care este punctul de vedere al comentatorilor politici: așteptări, realizări și dezamăgiri.

Potrivit analistului politic Vitali Catană, în aceste 100 de zile guvernarea s-a ocupat mai mult de preluarea puterii, corectarea unor practici și schimbarea persoanelor din interiorul instituțiilor. Obsesia de a curăți sistemul de oamenii din fosta guvernare a diminuat esența primelor 100 de zile, spune expertul.

„Tot ce fac, o fac prost. Lipsește scopul, logica și este foarte greu să apreciem. Trebuie să constatăm ca este un guvern de oameni incompetenți, majoritatea cu probleme de percepție sau educație. Din păcate neavând acel program economic compensează cu tot felul de chestii mărunte, mă refer la cele 40 mil de dolari de la FMI. Este o chestie batjocoritoare, trebuie să fii slab de minte să te lauzi cu o astfel de chestie. Nu există un guvern normal care să spună că este bine sa trăiești din donații și asistență financiară”.

La rândul său, politologul Ian Lisnevschi consideră că această guvernare a reușit să cedeze în cadrul alianței foarte multe poziții strategice, să ofere avantaje electorale partenerilor de alianță, să transfere controlul asupra unor instituții publice către instituția președintelui, oferindu-i oportunități excepționale pentru a-și consolida puterea. De asemenea, a reușit să ofere speranțe că se pot produce reforme structurale în domeniul economic, dar ulterior au arătat că este prematur să vorbim despre viziune, transparență decizională, corectitudine în numirea unor persoane în funcții. că avem probleme de comunicare a unor decizii.

„Blocul ACUM a cerut să li se dea guvernarea, dar nu au sperat că o vor și primi. PSRM a mers la acest pas, dacă vreți să vă asumați responsabilitatea atunci nici o problemă. De asta sa întâmplat o confuzie atunci când au venit la guvernare. De aici și lipsa unui plan de guvernare care mai bine de o luna de zile nu a fost prezentat. De aici au venit și declarațiile miniștrilor neexperimentați. Iar Igor Dodo nu putea să nu vină cu o reacie. Pentru că neîncrederea se mută și pe PSRM”.

Vorbind despre politica bugetar-fiscală – aceasta a fost critică dur de politologul Corneliu Ciurea. Acesta a menționat că cei de la ACUM și-au asumat cele mai ingrate ministere pe domeniul social, economic etc. Astfel, au călcat cu stângul.

„Am în vedere capitularea necondiționată în fața FMI-ului, pentru că tichetele de masă în niciun fel nu rezolvă problemele bugetare. Tarifele iarăși au fost majorate. Anume aici trebuia guvernarea să se concentreze pe anumite programe de compensări, chiar dacă tarifele vor crește în mod obiectiv”, opinează expertul.

Totodată Corneliu Ciurea a subliniat că numirile în diferse funcții a CNA-ului, reforma procuraturii, schimbarea procedurii de numire a procururorului, toate aceste schimbări sunt de fapt o trădare a actualei guvernări vizavi de interesele interne ale R.Moldova și nu au nimic de a face cu reformarea sistemului justiției.

În concluzie, jurnalistul Victor Nichituș spune că în cele o sută de zile de când s-au aflat la guvernare, nici Partidul Acțiune și Solidaritate și nici Partidul Platforma Demnitate și Adevăr nu au prezentat un program de activitate care să fie apropiat de interesele cetățeanului moldovean, un proiect care să îi adune pe cetățeni în jurul unei idei. Guvernul condus de Maia Sandu și-a acoperit activitatea cu discursuri despre dez-oligarhizarea Republicii Moldova și destructurarea puterii deținute anterior de Partidul Democrat din Moldova. Acest tip de discurs, necesar până la un punct, ar fi trebuit sistat mult mai devreme.

In this article


Join the Conversation