Gofman face noi dezvăluiri în legătură cu înțelegerea „de milioane” dintre Platon și ACUM

„Datorie inexistentă” – așa califică fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman despăgubirile de circa 50 de milioane de dolari, pe...

„Datorie inexistentă” – așa califică fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman despăgubirile de circa 50 de milioane de dolari, pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le achite Companiei „Energoalians”, afiliată omului de afaceri, condamnat la închisoare, Veaceslav Platon. Potrivit acestuia, următorul pas ar fi extrădarea lui Platon în Ucraina, contra sumei de 10 milioane de dolari. Reprezentanții coaliției de guvernare au refuzat să comenteze acuzațiile, transmite tvc.md, preluat de BreakingNews.MD.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihail Gofman susține că actualele autorități ar fi pierdut intenționat procesul împotriva companiei „Energoalians”, afiliată lui Veaceslav Platon, în urma căruia ar trebui să plătească despăgubiri de circa 50 de milioane de dolari. Acesta spune că această datorie nu există, doar că „cineva, în doar câteva luni și doar în baza unui „client”, a devenit mai bogat cu multe milioane de dolari”.

MIHAIL GOFMAN, fost şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA: „Acesta se pare că e primul PAS spre o dragoste deloc platonică între noua guvernare și supranumitul raider nr. 1 în CSI. Credeți că din cele 50 de milioane USD nu se duc și o parte “în investiția” ca Guvernul PSRM-PAS-PPDA să piardă special dosarul? Nu cred în coincidențe şi veţi vedea de ce!”

Potrivit fostului angajat al CNA, care în prezent se află în SUA, Veaceslav Platon ar oferi zece milioane de dolari reprezentanților alianței ACUM-PSRM ca să-l elibereze din închisoare, pentru a fi extrădat în Ucraina.

MIHAIL GOFMAN, fost şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA: ”Se pare că următorul PAS este “o nouă tranșă” platonică spre noii lideri de la guvernare, pentru ca Platon să se bucure de extrădarea sa în Ucraina. Am informaţie de la «butonul roşu» că o astfel de decizie “platonică” ar costa 10 milioane de dolari SUA.”, conchide Gofman.

Acesta precizează că mai are nevoie de câteva ore pentru a pregăti „rechizitoriul” pentru procurori.

Virginia Braga, consultant principal la Direcția comunicare și protocol a Cancelariei de Stat, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție, iar reprezentanții alianței PSRM-ACUM au refuzat să comenteze acuzațiile.

SERGIU LITVINENCO, deputat Blocul ACUM: „Chiar nu vreau să comentez ce spune acest personaj.”

Recent, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a calificat drept nefondate cerinţele companiei „Energoalians” privind întoarcerea datoriilor pentru livrarea energiei electrice, considerând că acest lucru este o schemă de escrocherie pentru stoarcerea banilor din bugetul Moldovei.

La sfârșitul lunii septembrie, Curtea de Apel din Paris ar urma să ia o nouă decizie în litigiul dintre R. Moldova și compania ucraineană „Energoalians”, care datează încă din 2010. Pagubele pretinse de către compania ucraineană ar fi fost estimate la 20 de milioane de dolari, iar între timp, potrivit ratei inflanției raportate la această sumă, precum și dobânda aplicată, despăgubirile s-ar fi ridicat la 75 de milioane de dolari.

In this article


Join the Conversation