Trei bărbați au fost condamnați la închisoare, iar altul amendat pentru comiterea traficului de influență

 La 8 iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a recunoscut vinovați un cetățean al Republicii Moldova și trei cetățeni străini de comiterea infracțiunii de trafic de influență (art. 326...

 La 8 iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a recunoscut vinovați un cetățean al Republicii Moldova și trei cetățeni străini de comiterea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (1) din Codul penal).

Instanța de judecată a dispus, pentru unul dintre cetățenii străini, căruia i-au fost imputate trei episoade, prin cumul parțial al pedepselor, o pedeapsă de 4 ani de închisoare. Alți doi inculpați, printre care și cetățeanul Republicii Moldova, au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare. În privința acestora, a fost dispusă măsura preventivă a arestului preventiv, fiind anunțați în căutare.

Cel de-al patrulea inculpat a fost amendat cu 125 000 de lei. Totodată, din contul inculpaților a fost dispusă confiscarea mijloacelor bănești în sumă totală de 8 400 de euro.

Conform probelor prezentate în instanță, administrate în faza de urmărire penală de către Procuratura Anticorupție împreună cu Centrul Național Anticorupție, în anul 2018, studenți străini ai Universității de Medicină din Chișinău ar fi fost abordați de un alt conațional de-al lor, care susținea că are influență asupra conducerii instituției și a autorităților din domeniul migrației. Acesta le-ar fi promis că îi poate ajuta să evite exmatricularea sau să obțină documentele necesare pentru a-și continua studiile, în schimbul unor sume de bani.

Într-un caz, unul dintre studenți, care risca să fie exmatriculat, ar fi oferit 2 000 de euro pentru a-și continua studiile. După ce, totuși, s-a regăsit pe lista exmatriculaților, i s-ar fi spus că problema este la Biroul Migrație și Azil (BMA), unde s-ar fi implicat alți doi cetățeni străini care pretindeau că au influență asupra unor persoane publice din cadrul BMA.

Aceeași schemă a fost aplicată și altor studenți, cărora li s-au cerut bani pentru „ajutor” în vederea restabilirii la studii sau obținerii documentelor necesare. Suma totală pretinsă și primită de inculpați ar fi fost de 8 400 de euro.

Deși la faza de urmărire penală fiind audiați în calitate de învinuiți aceștia și-au recunoscut vinovăția, în cadrul ședințelor de judecată au negat comiterea faptelor, iar instanța a apreciat probatoriul administrat ca fiind întemeiat și a stabilit vinovăția acestora în comiterea infracțiunilor incriminate.

Anterior, prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 mai 2020 (Dosar nr. 1-2279/2019), a fost condamnat un alt coparticipant la comiterea infracțiunii, acesta recunoscându-și vinovăția.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article