
Odată cu încălzirea vremii, tot mai mulți oameni se adresează medicilor după ce au fost mușcați de căpușe. Deși, în unele cazuri, mușcătura poate părea inofensivă, aceste insecte pot transmite bacterii sau paraziți periculoși. Specialiștii avertizează: nu încercați să îndepărtați singuri căpușa — mergeți de urgență la medic.
„Căpușele preferă zonele sensibile ale corpului, cum ar fi regiunea inghinală, axilele și coapsele. Se fixează bine în piele, cu capul. Pentru a reduce riscul, este important să purtăm pantaloni lungi și strâmți la gleznă, cămașă cu mâneci lungi și, ideal, să ne băgăm pantalonii în șosete”, a explicat medicul infecționist Vasile Ochișanu, de la Spitalul „Sf. Arhanghel Mihail”.
Specialiștii recomandă ca orice persoană mușcată să-și monitorizeze starea de sănătate și, dacă apar simptome precum febră, oboseală sau iritații în zona mușcăturii, să consulte imediat un medic infecționist.
La Institutul de Medicină Urgentă, pacienții care ajung cu mușcături de căpușă sunt direcționați către specialiști, împreună cu insecta extrasă pentru analiză.
„Putem îndepărta căpușa și trata zona afectată, dar este important ca pacientul să fie consultat și de un infecționist, pentru a exclude orice risc de infecție”, a precizat purtătoarea de cuvânt a IMU, Dorina Arsene.
Medicii mai atrag atenția că este necesar să se verifice cu atenție hainele, lenjeria de corp, precum și animalele de companie, după o plimbare prin natură.
În parcul „La Izvor”, părinții spun că încearcă să-și protejeze copiii, evitând zonele cu iarbă înaltă.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aproximativ 30% dintre căpușe sunt purtătoare de boli infecțioase. În 2024, au fost înregistrate 249 de cazuri de boală Lyme cauzate de mușcătura de căpușă, față de 185 în 2023.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!