Ceartă la Fălești pe tema drumurilor din satul natal al Maiei Sandu: Favorizare sau necesitate?

În loc să colaboreze pentru modernizarea infrastructurii, consilierii raionali din Fălești se confruntă cu neînțelegeri chiar și în Săptămâna Mare. Subiectul discordiei este un proiect de reabilitare a...

În loc să colaboreze pentru modernizarea infrastructurii, consilierii raionali din Fălești se confruntă cu neînțelegeri chiar și în Săptămâna Mare. Subiectul discordiei este un proiect de reabilitare a aproape doi kilometri de drum din comuna Risipeni – localitatea de baștină a președintei Maia Sandu.

Proiectul vizează reparația unui tronson de drum cu fundație consolidată, borduri și strat de pietriș. Documentația tehnică este finalizată, iar din bugetul total destinat reparațiilor de drumuri, în valoare de peste 240 de milioane de lei, aproximativ 21 de milioane sunt prevăzuți pentru această lucrare – 17 milioane în anul 2025 și 4 milioane în 2026.

În timp ce unii localnici susțin proiectul, spunând că drumul deservește întreaga comunitate, alții susțin că lucrările se fac doar pentru că Risipeni este satul natal al președintei.

„Nu-i corect. Dacă se repară drumul, e pentru toți, nu doar pentru că Maia Sandu e din satul nostru. Ar trebui să se repare drumuri în toate satele”, a declarat o locuitoare din Risipeni.

Printre consilierii raionali părerile sunt împărțite. Unii susțin că proiectul ar trebui aprobat pentru că respectă toate cerințele legale, în timp ce alții suspectează o favorizare politică.

„Sunt și alte localități în raion care au nevoie urgentă de drumuri bune. Nu este clar de ce acest proiect are prioritate”, a declarat consilierul raional Veaceslav Fusu (Partidul Nostru).

De cealaltă parte, reprezentanții PAS susțin că proiectul este justificat și eligibil.

„Documentația este completă, spre deosebire de alte primării. Este firesc ca proiectele pregătite să primească finanțare”, a precizat consilierul Victor Pavalean.

Primarul comunei Risipeni, Dmitri Mosoreti, afirmă că inițiativa este una necesară și justificată din punct de vedere tehnic și social.

„Drumul este în stare proastă, iar trotuarele lipsesc sau sunt degradate. Elevii sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă, ceea ce este periculos. Avem toate actele în regulă conform noului Cod urbanistic”, a explicat edilul.

În comuna Risipeni locuiesc aproape 2.000 de persoane, iar autoritățile locale speră că proiectul va fi aprobat și implementat în termenii prevăzuți.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article