Lozovan și soțul ei au fugit la Tiraspol înaintea lui Nesterovschi, potrivit IGP

    Deputatul Irina Lozovan și soțul ei, condamnați pentru acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, s-au refugiat în regiunea transnistreană pentru a scăpa de...

 

 

Deputatul Irina Lozovan și soțul ei, condamnați pentru acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, s-au refugiat în regiunea transnistreană pentru a scăpa de justiția din Republica Moldova. Cei doi au părăsit teritoriul controlat de autoritățile constituționale înaintea deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, care este, de asemenea, afiliat grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a explicat că Lozovan și soțul ei au reușit să părăsească țara printr-o metodă diferită față de Nesterovschi. Potrivit lui Cernăuțeanu, Lozovan a anticipat că dispariția lui Nesterovschi ar atrage atenția asupra ei și, astfel, a decis să plece înainte de a fi observată. În plus, ea a lăsat telefonul acasă pentru a evita orice urmă.

Cernăuțeanu a subliniat că orice comunicare cu autoritățile transnistrene se realizează doar prin intermediul Biroului Politici de Reintegrare. În cazul în care Lozovan, soțul ei sau Nesterovschi vor încerca să părăsească regiunea transnistreană și să revină pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, forțele de ordine vor fi capabile să îi identifice, inclusiv pe baza imaginilor faciale.

Șeful IGP a precizat că cei trei pot traversa ilegal frontiera, fie prin Ucraina, fie sub identități false, dar autoritățile moldovenești sunt pregătite să răspundă rapid.

Informațiile venite din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) sugerează că, cu o zi înainte de a fi pronunțată sentința în cazul lui Nesterovschi, acesta a intrat în sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău, iar ulterior ar fi fost transportat în regiunea transnistreană cu un vehicul cu numere diplomatice. În prezent, Nesterovschi ar fi sub protecția autorităților ruse, conform surselor.

Ambasada Federației Ruse a respins acuzațiile, precizând că își desfășoară activitatea în conformitate cu Convenția de la Viena și că nu se implică în treburile interne ale Republicii Moldova. De asemenea, Președinta Maia Sandu a declarat că acest incident reprezintă o ingerință din partea Rusiei în actul de justiție din Republica Moldova. Șefa statului a subliniat dificultatea readucerii lui Nesterovschi sub jurisdicția autorităților moldovenești, având în vedere relațiile strânse dintre Rusia și regiunea transnistreană.

În semn de protest, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat trei angajați ai Ambasadei Federației Ruse persona non grata, inclusiv pe copreședintele rus în Comisia Unificată de Control, Alexandr Andreev. Această decizie a fost confirmată de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article