Violența în școli, între disciplină și abuz: Ce cred oamenii din Bălți

  Un incident recent, relatat de TV Nord, a stârnit un val de reacții în rândul comunității din Bălți. Un copil a fost agresat fizic și verbal în...

 

Un incident recent, relatat de TV Nord, a stârnit un val de reacții în rândul comunității din Bălți. Un copil a fost agresat fizic și verbal în timpul orelor, iar subiectul a adunat sute de comentarii online, majoritatea condamnând gestul. Totuși, unii locuitori din nordul Republicii Moldova consideră că, în anumite cazuri, astfel de practici sunt necesare pentru a păstra disciplina în școli.

Unii bălțeni susțin că profesorii sunt adesea suprasolicitați și că acest lucru poate duce la astfel de situații. „Părinții lasă prea multe responsabilități pe umerii pedagogilor. Dacă s-ar implica mai mult în educația copiilor și în acumularea cunoștințelor lor, ar fi mult mai ușor. Dar, zi de zi, lucrând cu 30 și ceva de copii, ajungi să nu mai ai putere, iar răbdarea nu este nelimitată”, afirmă o locuitoare din Bălți.

Alte păreri din comunitate spun că, în ciuda comportamentului uneori necorespunzător al elevilor, violența nu ar trebui să fie tolerată. „Copiii au devenit mai… Așa vine educația, că totul se permite. Dacă înainte se rezolvau mai rapid aceste probleme, acum lucrurile nu mai sunt așa. Profesorii sunt și ei oameni, pot fi provocați. Dar, evident, violența nu ar trebui să fie o soluție”, spune un alt locuitor din Bălți.

Pe de altă parte, există și persoane care condamnă orice formă de violență asupra copiilor, indiferent de context. „Nu este normal ca profesorii să lovească sau să insulte copiii. Psihic, nu sunt sănătoși cei care recurg la astfel de gesturi. Dacă un copil nu ascultă, trebuie să anunți părinții, nu să îl lovești. Educația trebuie să vină de acasă”, afirmă un alt bărbat din Bălți.

„Să lovești și să insulți nu este acceptabil în nicio situație. Maturii nu trebuie să insulte copiii, iar și copiii nu au dreptul să insulte un adult, indiferent că este profesor sau altă persoană. Trebuie să existe respect reciproc”, adaugă o femeie din oraș.

Amintim că acest incident a avut loc într-o școală din Râșcani, unde o învățătoare este acuzată că a agresat fizic și verbal un elev de clasa a doua. Incidentul s-a petrecut în prezența mamei copilului, care este asistentul parental al acestuia. Speriat și umilit, băiatul s-a urinat pe el, iar învățătoarea a fost demisă la scurt timp după ce incidentul a fost făcut public.

Acest caz a generat un intens dialog în rândul părinților, cadrelor didactice și a autorităților, evidențiind necesitatea unei reglementări clare a disciplinării elevilor, dar și responsabilitatea cadrelor didactice în gestionarea comportamentului acestora.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article