Poluarea provocată de scufundarea a două petroliere rusești duce la moartea a peste 30 de delfini în Crimeea

Peste 30 de delfini și alte mamifere marine au murit în ultimele săptămâni, din cauza poluării provocate de scufundarea a două petroliere rusești, la jumătatea lui decembrie, în...

Peste 30 de delfini și alte mamifere marine au murit în ultimele săptămâni, din cauza poluării provocate de scufundarea a două petroliere rusești, la jumătatea lui decembrie, în dreptul Crimeei.

Centrul rus Delfa, un ONG care se ocupă în special cu salvarea delfinilor, a transmis că, de la scufundarea navelor rusești, a înregistrat 61 de cetacee moarte (delfini, marsuini etc.), dintre care 32 de decese “cel mai probabil sunt legate de deversarea de combustibili”, scrie Biziday.

“După cum arată starea cadavrelor, cel mai probabil majoritatea acestor cetacee au murit în primele zece zile de la dezastru”, a menționat Delfa, adăugând că majoritatea cetaceelor moarte făceau parte din specia Azov, un tip de marsuin care se aseamănă cu delfinul, dar este mai strâns înrudit cu beluga.

Sâmbătă, Rusia a declarat stare de urgență în Crimeea, după ce poluarea a cuprins ambele maluri ale strâmtorii Kerci, dintrea Marea Neagră și Marea Azov. Ulterior, ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat că peste 96 de mii de tone de nisip și sol contaminat au fost curățate de către voluntari, de pe plajele din Anapa și din proximitate. Tipul de păcură implicat în incident este foarte greu de curățat, deoarece este dens, greu și nu plutește, potrivit autorităților.

Strâmtoarea Kerci este o rută marină importantă care leagă Marea Azov de Marea Neagră și care, în 2014, a fost un subiect important în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina privind anexarea Crimeei. După doi ani, Ucraina a sesizat Curtea Permanentă de Arbitraj și a acuzat Rusia că încearcă să preia ilegal controlul asupra zonei.

sursa

In this article