Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de hotărâre care prevede instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, valabilă timp de 60 de zile, începând cu data...

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de hotărâre care prevede instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, valabilă timp de 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie. Decizia a fost propusă de Guvern pe baza raportului Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), având ca principal motiv insuficiența resurselor energetice, care pune în pericol securitatea statului și bunăstarea cetățenilor.

Impactul crizei energetice

Executivul a avertizat asupra riscurilor generate de sistarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană de către „Gazprom”, care ar putea provoca o criză umanitară și instabilitate în sectorul energetic. Moldova depinde în prezent de importurile de energie electrică din România, însă capacitatea limitată de transfer și riscurile asociate infrastructurii din Ucraina amplifică vulnerabilitățile.

Premierul Dorin Recean a declarat că această iarnă trebuie să fie ultima în care țara este expusă la astfel de amenințări energetice:
„Am scăpat de șantajul de gaze pe malul drept, iar de cel energetic vom putea scăpa odată cu finalizarea liniei de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești.”

Măsuri posibile în cadrul stării de urgență

În perioada stării de urgență, CSE va avea competențe extinse pentru a adopta măsuri rapide, inclusiv:

  • Procurarea de energie electrică și gaze naturale în regim de urgență;
  • Raționalizarea consumului de resurse energetice, dacă va fi necesar;
  • Informarea cetățenilor despre situația excepțională și măsurile de protecție.

De asemenea, dispozițiile emise de CSE vor intra în vigoare imediat după adoptare și vor fi obligatorii pentru autorități, agenți economici și cetățeni.

Decizii și schimbări în Guvern

Hotărârea Parlamentului vine în contextul unei crize politice și energetice. Premierul Dorin Recean a preluat temporar portofoliul de ministru al Energiei, anunțând și demisia mai multor oficiali din sectorul energetic. Totodată, ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru gaze naturale la 16,74 lei per metru cub, începând cu 1 decembrie.

Proiectul de declarare a stării de urgență a fost votat de 56 de deputați, iar premierul a răspuns interpelărilor opoziției, care a depus o moțiune de cenzură împotriva activității Guvernului.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article