Activiștii pentru alimentație pun presiuni asupra miniștrilor britanici să revizuiască reglementările privind mâncarea în școli și să interzică gustările care conțin până la 12 lingurițe de zahăr.
Mai concret, activiștii vor să interzică oferirea prăjiturilor și biscuiților la prânz elevilor din Marea Britanie, deoarece conțin prea mult zahăr, scrie The Guardian.
Apelul a venit de la Action on Sugar, un grup de nutriționiști și alți experți în sănătate de la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL), care militează pentru pericolele penru sănătate ale consumului de prea mult zahăr.
La momentul actual, școlile pot oferi să ofere copiilor desert la prânz. Aceștia primesc dulciuri care sunt fie cumpărate sau făcute de la zero, cum ar fi prăjituri, chifle, produse de patiserie și scone. Scone este o prăjitură populară Regatul Unit și Irlanda.
Action on Sugar a venit cu propunerea în urma unei analize pe care a întreprins-o asupra conținutului de zahăr al zeci de deserturi, care au până la 12 lingurițe de zahăr.
„Aceste constatări întăresc nevoia urgentă de a interzice complet prăjiturile și biscuiții permise în prezent conform standardelor alimentare școlare la ora prânzului, deoarece este puțin probabil ca acestea să se alinieze cu orientările actuale privind nivelul maxim de zahăr”, a spus dr. Kawther Hashem, lector în nutriție de sănătate publică la QMUL și șeful de cercetare și impact al Action on Sugar.
Activiștii au adăugat și că prin standardele actuale privind prânzul elevilor se depășește cantitatea necesară de zahăr pe zi a acestora, în contextul în care primesc prăjituri și alte deserturi. De asemenea, aceștia susțin că ar trebui interzise și băuturile răcoritoare care conțin zahăr.
Se specifică că un elev care mănâncă o prăjitură la prânz, o ciocolată în drum spre casă și doi biscuiți la cină, consumă echivalentul a 23 de lingurițe de zahăr.
„Încurajăm toate școlile să promoveze o alimentație sănătoasă și să ofere alimente și băuturi hrănitoare și am lansat recent o nouă formare pentru guvernatorii școlilor pentru a le crește înțelegerea standardelor alimentare școlare și pentru a ne asigura că copiii au acces la alimente nutritive pe tot parcursul zilei de școală”, declară un purtător de cuvânt al guvernului.