Scandal la Londra între Veaceslav Platon și moldovenii veniți la vot: Poliția a intervenit pentru a calma spiritele

Spirite aprinse la Londra, unde moldovenii au venit să-și exprime dreptul la vot. Printre ei s-a prezentat și Veaceslav Platon. Între Platon și moldovenii de acolo s-au pornit...

Spirite aprinse la Londra, unde moldovenii au venit să-și exprime dreptul la vot. Printre ei s-a prezentat și Veaceslav Platon.

Între Platon și moldovenii de acolo s-au pornit discuții aprinse.

„- Un corupt a fost închis. Rus, român…mincinoși.
– Vorbește în română!
– Aceasta nu e o țară europeană. A ieșit din Uniunea Europeană, asta în primul rând. În al doilea rând, dacă aveți ceva de spus, spuneți adevărul”, a fost schimbul de replici dintre Platon și moldovenii de acolo.

„- A falsificat Viorel Morari, prietenul Maiei Sandu.
– Îți tremură gura că spui minciuni”, a fost un alt schimb de replici.

„- Pentru a elibera țara eu am stat la închisoare!
– Puțin ai stat dar”, i-a mai spus un bărbat.

Pentru a potoli spiritele, la fața locului a intervenit și poliția. În video se vede că, la un moment dat, Platon pleacă alături de o polițistă.

Ulterior, pe canalul său de Telegram, Platon a scris că „cu strigăte, dar am votat pentru oameni. Inclusiv pentru cei pierduți. Dumnezeu să-i ierte, căci nu înțeleg ce fac!” Mai mult de atât, Platon a publicat și buletinul de vot cu ștampila „Votat” aplicată, ceea ce este ilegal.

Amintim că Veaceslav Platon este un politician și om de afaceri din R. Moldova, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010.

Pe data de 25 iulie 2016, Platon a fost anunțat în căutare internațională, pe numele lui fiind dispus un mandat de arest pentru 30 de zile, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 de milioane de lei. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina. Pe data de 29 august 2016, Platon a fost extrădat în Republica Moldova, fiind plasat în arest în Penitenciarul nr. 13.

În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe data de 18 mai 2020, ex-procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din arest, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo a fost admis.

În octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a admis demersul procurorului general privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal, în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. La ședința de judecată din 28 mai 2021, procurorul Elena Ceruța a anunțat că renunță la capetele de acuzare împotriva lui Platon.

La 14 iunie 2021, Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare printr-o decizie a Judecătoriei Buiucani. Pe data de 18 iulie 2021, Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova, iar la 12 august 2021 acesta a fost dat în căutare internațională și pe numele lui a fost emis un mandat de arestare pentru neprezentare la ședința de judecată în dosarul în care este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și coruperea a doi gardieni ai Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera”.

In this article