Motivul pentru care Gheorghe Gonța a plecat de la N4

Gheorghe Gonța, moderatul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 a demisionat recent. În acest sens jurnalistul a scris un mesaj pe rețele unde explică motivul acestei decizii....

Gheorghe Gonța, moderatul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 a demisionat recent. În acest sens jurnalistul a scris un mesaj pe rețele unde explică motivul acestei decizii.

„Nu am fost dat afară de la N4, ci am demisionat. Recent am îndemnat public ca oamenii să boicoteze sau să voteze contra la referendumul Maiei Sandu. Administrației postului de televiziune nu i-au fost pe plac aceste declarații, or, ea chiar crede în utopia europeană. M-au anunțat că se vor disocia public de afirmațiile mele printr-un comunicat de presă. Și l-au și difuzat. Deși eu sunt absolut sigur că presiunea a venit din afară, așa cum se întâmplă de ceva vreme încoace, acest lucru mi se neagă”, scrie Gonța pe canalul său de Telegram.

Jurnalistul a menționat că proprietarii postului TV i-au cerut să anulez ultima ediție a emisiunii Puterea a Patra din ajunul primului tur al alegerilor, joi, 17 octombrie.

„Invitat urma să fie Vladimir Voronin, iar mesajele sale, n-ar fi fost pe placul puterii în apropierea alegerilor. L-am sunat și i-am transmis. M-au mai anunțat că emisiunea mea este suspendată pe durata următoarelor exact două săptămâni, până la turul II, deoarece invitații mei sunt în mare parte reprezentanți ai opoziției și astfel vor influența rezultatul scrutinului, cred eu.

Astea trei la un loc înseamnă jurnalist de curte, un fel de Codruț, dar fără labe. De asta am decis că eu așa ceva nu pot accepta și-am plecat”, scrie moderatorul în mesajul său.

La cele întâmplate jurnalistul spune că poate să înțeleagă conducerea, dar totuși nu e cel mai plăcut moment.

„Omenește, eu îmi înțeleg șefii. Asta e țara creată de actualii, probabil și datorită voturilor acestora.

– Tati, mama mi-a zis că tu nu mai lucrezi. Da de ce?, mă întreabă fiul meu mai mare, Ionuț.

– Pui, totul e bine, stai fără griji, eu garantez.

(Asta a durut, doamnă guvernare)”, menționează Gonța.

Totodată, jurnalistul și-a explicat poziția sa față de referendum, menționând că nu este nici pro-european nici pro-Est.

„Referitor la îndemnul meu cu privire la plebiscitul președintei – eu nu sunt pro-european, nici pro-Est, nici pentru aderarea noastră la Australia prin intermediul Canadei. Eu sunt pentru o Moldovă normală, care să facă totul ca să arate ca afară. Iar dacă peste vreun secol vom fi gata de aderare, iar UE încă va exista, hai ș-acolo.

Dar eu nu admit ca o guvernare să-mi dicteze mie ce e bine și ce nu e bine. Pentru asta există Coreea de Nord. Și eu nu pot accepta ca doamna Sandu să mă folosească și pe mine pentru ca domnia sa să ia al doilea mandat. Cui îi place să fie folosit – poftiți, e problema Dvs. Cine chiar o crede, îmi pare rău…”, spune moderatorul.

La sfârșitul mesajului, Gheorghe Gonța a declarat ferm că este împotriva referendumului, și împotriva Maiei Sandu.

„Pentru cine voi vota la scrutinul prezidențial, nu pot spune public, deoarece, chiar și șomer, eu nu pot zice deschis opțiunea mea de vot în calitate de jurnalist. Măcar aici să fiu corect. Sau măcar eu.

Dar eu pot spune clar că nici cu pistolul la tâmplă n-o voi vota pe actuala șefă a statului, doamna Maia Sandu, ceea ce vă îndemn și pe dumneavoastră. Chiar și vă rog. Și asta pentru că ea și echipa sa au instaurat inclusiv frică în țară – nu cumva să spui ce gândești dacă nu gândești ca ei. Iar dacă și spui, rămâi fără loc de muncă sau și mai grav. Dar decizia vă aparține și v-o asumați.

Cât privește activitatea mea ulterioară – PAS nu mă poate da afară de peste tot, așa că-n curând ne revedem. 

Iar la final am o întrebare către cel din PAS care a decis anterior că emisiunea mea trebuie boicotată pentru că la noi apăruse o nouă emisiune, a unei actuale candidate, iar ulterior trebuie boicotată pentru că iau interviuri în weekend de la un politician și astfel guvernarea, din jurnalist obișnuit, m-a transformat în așa-numit jurnalist de opoziție:

– Deșteptule, acum ești mulțumit?) Жри!

Și orice ar fi, îndemnul meu rămâne unul și același:

Să trăiți frumos și bine! 

Și să vă văd mândri!”, scrie Gonța pe Telegram.

Breakingnews.md amintește că Gheorghe Gonța este un jurnalist din R. Moldova care moderează emisiunea politică „Puterea a Patra” de la N4 de peste 10 ani. Totuși, în noiembrie 2016 Gonța a plecat de la N4 pe motiv că cineva ar încerca să-i afecteze imaginea. Ulterior, el a moderat emisiunea „Important” de la TVC21 pentru aproximativ doi ani după care s-a reîntors la N4.

Totodată, în ianuarie moderatorul a declarat în cadrul unui interviu că analizează ideea de a pleca din nou de la N4 pentru că proprietarii și directorii postului TV la care activează ar fi presați de anumite persoane.

La 16 octombrie jurnalistul Gheorghe Gonța a anunțat că pleacă de la postul de televiziune N4.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article