În ultimele 24 de ore pompierii au intervenit la lichidarea a două incendii izbucnite în locuințe

În ultimele 24 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 23 de situații de risc, inclusiv în lichidarea a două incendii izbucnite...

În ultimele 24 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 23 de situații de risc, inclusiv în lichidarea a două incendii izbucnite în locuințe din raioanele Orhei și Anenii Noi.

Primul incident s-a petrecut într-un bloc de locuit cu 5 nivele din orașul Orhei, pe strada Tamara Ciobanu 8. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 17 octombrie 2024, la ora 15:34. Incendiul a izbucnit într-un apartament de la etajul 3. Două echipe de pompieri au intervenit prompt, reușind să stingă focul. Incendiul a afectat parțial bunurile dintr-o odaie de 12 m². În timpul intervenției, salvatorii au evacuat 7 persoane din apartamentele vecine, inclusiv un bărbat de 42 de ani, care a suferit o intoxicație cu produse de ardere. Acesta a fost ulterior preluat de Serviciul de Asistență Medicală Urgentă. Potrivit cercetărilor preliminare, incendiul a fost provocat de o țigară nestinsă, iar pompierii subliniază importanța prudenței în utilizarea surselor de aprindere și a focului deschis în locuințe.

Al doilea incendiu a fost raportat în raionul Anenii Noi, apelul fiind primit la ora 07:15. Incendiul a izbucnit într-o casă de locuit din satul Cobusca Veche. O echipă de salvatori a intervenit rapid, reușind să localizeze și să stingă complet flăcările. În urma incendiului, au fost distruse bunuri materiale dintr-o cameră, iar în antreul locuinței, angajații IGSU au descoperit cadavrul unei femei în vârstă de 74 de ani, care s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit provocat de o plapumă electrică.

În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să verifice minuțios instalațiile de încălzit înainte de utilizare și să se asigure că aparatele de încălzit sunt standardizate, autorizate și certificate, fiind achiziționate din magazine specializate.

De asemenea, pompierii recomandă să se instaleze corect aparatele electrice, evitând amplasarea acestora în apropierea materialelor combustibile, precum mobilierul sau hainele. Este esențial să nu se suprasolicite rețelele electrice și să nu se utilizeze simultan mai mulți consumatori electrici, pentru a preveni scurtcircuitele. Cetățenii sunt sfătuiți să deconecteze aparatele de încălzit pe timp de noapte și înainte de a părăsi locuința.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 1269 de cazuri de incendii, soldate cu 70 de decese, inclusiv 3 minori. Aceste statistici subliniază necesitatea de a respecta măsurile de siguranță pentru a preveni incidentele și a proteja viețile oamenilor.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article