Ajutorul alimentar care a ajuns în această vară a permis ameliorarea situaţiei, dar oprirea convoaielor în septembrie ar urma să inverseze această tendinţă, arată raportul Cadrului integrat de clasificare a securităţii alimentare (IPC), rezultatul activităţii de expertiză a ONG-urilor şi agenţiilor ONU, printre care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma.
„Această scădere drastică va limita în mare parte capacitatea familiilor de se alimenta şi de a accede la bunuri şi servicii de bază în lunile următoare”, a adăugat IPC, transmite breakingnews.md cu referire la observatornews.ro.
Publicarea acestui raport intervine după avertismentul dat Israelului de către SUA şi ONU cu privire la o „politică a foametei” ce ar fi orchestrată în Fâşia Gaza pentru a „folosi foametea ca armă de război”, acuzaţie respinsă de Israel.
Potrivit raportului publicat joi, „aproximativ 1,84 milioane de persoane din Fâşia Gaza suferă de niveluri ridicate de insecuritate alimentară corespunzătoare nivelului 3 sau peste” (3: criză, 4: urgenţă, 5: catastrofă). Numărul ar urma să crească la 1,95 milioane între noiembrie acest an şi aprilie 2025, relatează Agerpres.
Dintre aceste persoane, 345.000 se vor confrunta cu o situaţie „catastrofică”, ceea ce înseamnă 16% din populaţie. În dimineaţa zilei de 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas au intrat în sudul Israelului, unde au ucis 1.205 de persoane, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.
Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente intense, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat până joi la prânz cu cel puţin 42,438 de morţi şi 99.246 de răniţi în rândul palestinienilor.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!