Șeful Tesla, Elon Musk, a prezentat joi un robotaxi cu doar două uși în formă de aripi și fără volan sau pedale în cadrul unui eveniment fastuos, informează Reuters.
Musk a ajuns pe scenă într-un „Cybercab” despre care a spus că va intra în producție în 2026 și va avea un preț mai mic de 30.000 de dolari. El a spus că funcționarea va costa 20 de cenți pentru 1,6 km în timp, iar încărcarea va fi inductivă, fără a necesita prize.
Cum arată Cybercab de la Tesla
El a spus că mașinile se bazează pe inteligență artificială și camere video și nu au nevoie de alte echipamente hardware, cum ar fi cele utilizate de rivalii robotaxi – o abordare pe care investitorii și analiștii au semnalat-o ca fiind o provocare atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al reglementărilor.
„Viitorul autonom este aici”, a declarat Musk. „Avem 50 de mașini complet autonome aici în seara asta. Veți vedea modele Y și Cybercab. Toate fără șofer”.
Musk a prezentat, de asemenea, un vehicul mai mare, care se conduce singur – numit Robovan – capabil să transporte până la 20 de persoane, și a prezentat robotul umanoid Optimus de la Tesla.
Planul lui Musk este de a opera o flotă de taxiuri Tesla care se conduc singure și pe care pasagerii le pot apela prin intermediul unei aplicații. Proprietarii individuali de Tesla vor putea, de asemenea, să câștige bani prin intermediul aplicației prin listarea vehiculelor lor ca robotaxi.
Evenimentul de joi de la studioul Warner Bros de lângă Los Angeles, California, se intitulează „Noi, roboții” – o aparentă aluzie la povestirile științifico-fantastice „Eu, robotul” ale scriitorului american Isaac Asimov, dar și un ecou al insistenței lui Musk că Tesla „ar trebui să fie considerată o companie de robotică AI” mai degrabă decât un producător de automobile.
Printre cei prezenți s-au numărat investitori, analiști bursieri și fani Tesla.
Investitorii care se așteptau la detalii concrete cu privire la cât de repede poate Tesla să crească producția de robotaxi, să obțină aprobarea autorităților de reglementare și să pună în aplicare un plan de afaceri puternic pentru a depăși rivali precum Alphabet au rămas dezamăgiți.
„Totul arată bine, dar nu prea multe detalii despre termene, sunt acționar și destul de dezamăgit. Cred că piața dorea termene mai bine definite”, a declarat Dennis Dick, trader de acțiuni la Triple D Trading. „Nu cred că a spus prea multe despre nimic… Nu a dat prea multe informații”.
Musk a declarat că tinde să fie optimist în ceea ce privește termenele.
Promisiunile lui Elon Musk
Musk a declarat în 2019 că este „foarte încrezător” că societatea va avea robotaxiuri operaționale până în anul următor. După promisiuni neonorate, Musk și-a redirecționat în acest an atenția către dezvoltarea vehiculelor, după ce a renunțat la planurile de a construi o mașină mai mică și mai ieftină, considerată esențială pentru contracararea încetinirii cererii de vehicule electrice.
Tesla riscă să înregistreze în acest an primul declin al livrărilor din istorie, deoarece stimulentele de cumpărare nu au reușit să atragă suficienți clienți către gama sa de vehicule electrice învechite. Reducerile abrupte de prețuri menite să compenseze ratele ridicate ale dobânzilor au redus, de asemenea, marjele de profit.
Tehnologia complicată și reglementările stricte au dus la pierderi de miliarde de dolari pentru alte companii care au încercat să pătrundă pe piața roboților-taxi, forțându-le pe unele să își închidă activitatea.
Unele încă încearcă, inclusiv General Motors, Amazon și firme chineze precum WeRide.
Spre deosebire de hardware-ul costisitor, cum ar fi LIDAR, pe care îl folosesc alții, Musk se bazează doar pe camere și pe inteligența artificială pentru a rula FSD (Full Self-Driving), pentru a menține costurile scăzute.
Dar FSD, versiunea sistemului de conducere autonomă de la TESLA, care necesită o atenție constantă din partea șoferului, s-a confruntat cu probleme juridice, cel puțin două accidente mortale implicând această tehnologie.
„Ne așteptăm să începem FSD complet autonom nesupravegheat în Texas și California anul viitor. a declarat Musk. „Asta cu Model 3 și Model Y”.
El nu a spus dacă robotaxiul va folosi vreo tehnologie nouă sau va depinde de FSD.
LiDAR este o abreviere pentru „light detection and ranging”, iar conceptul există încă din anii ’60. Pe scurt, tehnologia LiDAR permite scanarea și cartografierea mediului înconjurător cu ajutorul unor raze laser și calculând apoi cât de rapid se întorc acestea. Folosită inițial pe avioanele militare, tehnologia LiDAR a devenit cunoscută drept sistemul care a ajutat misiunea Apollo 15 să cartografieze suprafața Lunii.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!