Brazilia ridică interdicția asupra rețelei X

X, rețeaua de socializare deținută de Elon Musk, își continuă activitatea în Brazilia după ce site-ul a plătit amenda. Fostul Twitter a plătit o amendă de 5 milioane...

X, rețeaua de socializare deținută de Elon Musk, își continuă activitatea în Brazilia după ce site-ul a plătit amenda.

Fostul Twitter a plătit o amendă de 5 milioane de dolari după ce Elon Musk a refuzat să închidă numeroase conturi care răspândeau informații false în timpul alegerilor prezidențiale din Brazilia din 2022. De asemenea, compania a fost de acord să stabilească un reprezentativ local, așa cum prevede legea, transmite breakingnews.md cu referire la adevarul.ro.

Anatel, serviciul de telecomunicații brazilian, a primit sarcina de a relua activitatea celor 20 de milioane de utilizatori din țară în 24 de ore.

„X este mândru să revină în Brazilia. Oferirea accesului a zeci de milioane de brazilieni la platforma noastră indispensabilă a fost primordială pe parcursul întregului proces. Vom continua să apărăm libertatea de exprimare, în limitele legii, oriunde ne desfășurăm activitatea.”, transmite echipa de afaceri guvernamentale globale.

X is proud to return to Brazil. Giving tens of millions of Brazilians access to our indispensable platform was paramount throughout this entire process. We will continue to defend freedom of speech, within the boundaries of the law, everywhere we operate.

X, interzis în Brazilia

Alexandre de Moraes, judecătorul care a decis suspendarea X în Brazilia, este un mare susținător al combaterii dezinformării.

Răspândirea informațiilor false a avut loc în contextul alegerilor din 2022, care îi aveau drept candidați pe Luiz Inacio Lula da Silva, liderul mișcării de stânga, și liderul dreptei, Jair Bolsonaro, pe care Elon Musk îl susține puternic, scrie Agerpres.

În acest context, pe 28 august, judecătorul i-a dat un ultimatum miliardarului american să stabilească un reprezentant local în țară, s-au va suspenda complet activitatea rețelei de socializare.

El a cerut companiilor Google și Apple, cât și furnizorilor de internet „să introducă bariere tehnologice capabile să împiedice utilizarea aplicaţiei X”. De asemenea, a amenințat persoanele care folosesc rețele virtuale private (VPN) pentru a accesa X cu amenzi de până la 8.000 de euro pe zi.

După mai multe încercări de sfidare a instanței, Musk a concediat toți angajații X din Brazilia la sfârșitul lunii august, după care a închis și biroul care funcționa acolo.

Despre interdicția impusă de judecătorul Alexandre de Moraes, miliardarul spune că închiderea conturilor reprezintă un abuz de putere și încălcarea dreptului la exprimare.

In this article